Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Med nyhetsbrevet vill vi hjälpa chefer att omvärldsbevaka vad som sker på chef- och ledarskapsområdet. Vi kommer i första hand att lyfta fram ny forskning, men även en del andra nyheter. Saco intresserar sig särskilt för chef- och ledarskapsfrågor som kretsar kring lön, jämställda karriärvägar och förutsättningar för att som chef kunna göra ett bra arbete. Det kan handla om uppdraget och rollen i organisationen, stöd, resurser, arbetsmiljö, antal medarbetare man chefar för, osv. Sacos förbund organiserar tillsammans 140.000 chefer.

Nyhetsbrevet utkommer varannan fredag.

Du får detta nyhetsbrev en gång. Vill du ha det även i fortsättning så får du gå in och prenumerera här.

Det behövs mer forskning om ledningsgruppen

I det dunkla skenet av ett gäng stearinljus lyssnade jag häromdagen på ett intressant seminarium på Stockholms universitet om ledningsgrupper. Före 1980-talet var det tydligen inte så vanligt med ledningsgrupper, men under 1980-talet nästintill exploderade denna företeelse. Det skriver Karin Karlström, utredare chefsfrågor på Saco, på Sacobloggen.

Läs hela inlägget på Sacobloggen

Ny forskning om viljan till ansvarstagande på jobbet

Örebroforskaren Helén Stockhult har undersökt vad det är som gör att människor väljer att engagera sig, ta ansvar och göra det lilla extra på jobbet. Helén Stockhults avhandling i företagsekonomi visar att svaret finns i det sociala samspelet och i dialogen mellan människor, skriver Örebro universitet på sin webbplats.

Läs hela artikeln från Örebro universitet

Stress ett stort problem chefen inte kan hantera

Nära hälften av arbetstagarna i en färsk undersökning tror att jobbstress är största orsaken till att man presterar sämre i sitt arbete. Men bara en tredjedel tycker att cheferna har kompetens för att hantera problemet, skriver SvD Näringsliv.

Läs hela artikeln i SvD

Ny teori: smarta organisationer bör också vara korkade

Kritisk reflektion och skarpsinne kan hjälpa företag att styra undan kriser, men ibland fyller hederlig dumhet en viktig funktion i att höja effektiviteten i en organisation. Det hävdar Mats Alvesson, organisationsprofessor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet från Lunds universitet

Svenska chefer bra på beröm

Svenska chefer är bäst i Europa på att ge beröm, enligt en ny undersökning. I Sverige får 41 procent av de anställda erkännande för sina prestationer av sina chefer, vilket är den högsta siffran i Europa enligt en webbenkät som 4 400 personer svarat på. Danskarna kommer på andra plats med 38 procent och fransmännen trea med 35, rapporterar DN.

Läs hela artikeln i DN

Utsatta chefer i äldreomsorgen

Många chefer har en pressad arbetssituation och tycker att de saknar förutsättningar för att utöva ett bra ledarskap. Värst är det för cheferna inom äldreomsorgen. Det visar en ny undersökning från Vision, som Affarsliv.com rapporterar om.

Läs hela artikeln på Affarsliv.com

Oempatiska ingenjörer blir dåliga chefer

Teknologistudenter är mindre empatiska än vårdstudenter, visar en ny studie. Problemet är att ingenjörerna sedan ofta blir företagsledare, en position som kräver både god förmåga att kommunicera och social kompetens, kommenterar forskaren Chato Rasoal i Dagens Nyheter
Pressmeddelandet från Linköpings universitet

Läs hela artikeln i DN

Svenska chefer är en tillgång för välfärden

I skolan lärde vi oss om Sveriges naturtillgångar, om malm och skog och vattenfall. Men en av våra viktigaste konkurrensfördelar är en kulturtillgång: den svenska chefskulturen, skriver Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco och kolumnist på Expressen.

Se även en webbsändning med Gunnar Wetterberg från den 31 jan på samma tema.

Läs hela ledaren i Expressen

Sacos inkomstförsäkring - extra trygghet i oroliga tider

Åttio procent av lönen i a-kassa? Glöm det. Nio av tio akademiker får betydligt mindre än så om de blir av med jobbet. Därför erbjuder Sacoförbunden sina medlemmar en inkomstförsäkring som ger en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet.

Läs mer på saco.se

Övriga chefsnyheter