Så här kan ni jobba i lokalföreningen

Här är ett förslag på hur lokalföreningen kan arbeta för att stoppa kompetensflykten. Det är inget facit – anpassa det efter er situation.

1.

Börja med att ta reda på hur många som har slutat under de senaste två åren, antingen i hela organisationen eller på en arbetsplats ni vill uppmärksamma. På kompetensflykten.se kan ni räkna ut kostnaden för personalomsättningen på er arbetsplats. Den kostnaden är resurser som skulle kunna användas på bättre sätt, för att skapa en attraktivare arbetsplats.

2.

Planera en aktivitet, till exempel ett möte. Beställ kampanjmaterial inför aktiviteten redan nu.

3.

Använd verktygen på kampanjsajten för att bjuda in medlemmar och kollegor till ett möte för att diskutera vad som skulle göra er arbetsplats mer attraktiv.

Diskutera vad ni tycker är viktigt för att locka rätt kompetens. Vad är viktigast för att medarbetare ska vilja stanna kvar och utvecklas?

Kom ihåg att erbjuda medlemskap till de som inte redan är med. 

4.

Ladda ner förslaget till Avtal för en attraktiv arbetsplats och anpassa det till er verksamhet, utifrån diskussionerna på mötet. 

Nu har ni ett förslag till lokalt avtal för en attraktiv arbetsplats.

5.

Begär en överläggning med arbetsgivaren. Överlämna förslaget på avtal för en attraktiv arbetsplats och försök hitta gemensamma vägar framåt tillsammans med arbetsgivaren. Om det inte redan finns en kompetensförsörjningsplan för verksamheten kan ni föreslå att det upprättas en sådan. Vi har tagit fram ett förslag till hur en kompetensförsörjningsplan kan se ut

6.

Glöm inte bort att dela med er av ert aktiva arbete för en attraktiv arbetsplats i sociala medier. Ta bilder och dela inlägg. Tagga gärna med #StoppaKompetensflykten så får vi större kraft. På kompetensflykten.se finns förslag på insändare och inlägg i sociala medier – använd dem!

Vi vill veta vad ni planerar

Berätta vad ni planerar för aktiviteter för er kontaktperson. Hen bollar gärna idéer och hjälper till. Dessutom hjälper det oss att planerna kansliets resurser.

Läs även

Enkla sätt att sprida budskapet

Här har vi gjort det busenkelt för dig. Bara klicka så delar du budskapet i sociala medier. 

Läs mer

Idéer till aktiviteter

Ni bestämmer själva i föreningen vad ni vill göra under kampanjen. Om ni har lite idétorka så har vi samlat några förslag på aktiviteter ni kan genomföra. 

Läs mer