Vill du stödja studenter på vägen ut i arbetslivet?

Glada studenter vid ett trångt kafébord.

Att ha en kontakt ute i arbetslivet kan vara värt mycket för en student. Genom att gå med i Arbetslivskontakten visar du att du är tillgänglig och intresserad av att vara ett stöd för våra studentmedlemmar och ger dem en möjlighet att ta kontakt med dig.

Som yrkesverksam medlem kan du gå med i vår grupp Arbetslivskontakten på LinkedIn och bli en del i ett nätverk av yrkesverksamma som erbuder studenter stöd på vägen ut i arbetslivet. 

Så fungerar arbetslivskontakten

I gruppen kan studenter och yrkesverksamma publicera frågor, utmaningar eller ha diskussioner. Där kan då yrkesverksamma medlemmar svara och anmäla intresse för att bidra på olika sätt. Men främst av allt gör gruppen det möjligt för alla studentmedlemmar i gruppen att direkt skicka meddelanden till yrkesverksamma medlemmar och ställa frågan om de ha möjlighet att träffas eller höras för att prata karriär, studieval eller liknande. Kanske ett besök på arbetsplatsen?

Du kan titta på alla medlemmar genom antingen trycka direkt på ”visa alla medlemmar” precis under toppdeltagarna på höger sida eller genom att gå in på ”i” där du får upp mer information om gruppen och dess medlemmar. Direkt under varje medlem kan du välja mellan följ, skicka meddelande och skapa kontakt. 

Karriärlunch

Bland de många saker du kan göra tillsammans med din kontakt är att boka in en "karriärlunch" eller frukost. Sudenten får då en möjlighet att ställa frågor om ditt arbete, organisation och bransch, samt be om råd och tips utifrån sina karriärsmål. 

Studiebesök

Studenter kan även ha önskemål om att få en djupare insyn i den verksamhet du arbetar, se hur man jobbar och träffa olika personer på arbetsplatsen under ett studiebesök. Kanske bokar ni in möten med olika nyckelpersoner eller så följer bara studenten med i allt du gör och får en insyn i din jobbvardag. 

Andra förslag

I stället för ett studiebesök kan du skugga din arbetslivskontakt för att se hur en dag på jobbet kan se ut. Kanske kan din arbetslivskontakt fungera som handledare för ditt examensarbete eller hjälpa dig komma fram till ett ämne. Eller finns det möjlighet att göra din praktik där din kontakt arbetar?

Läs även

För dig med hjärtat på rätta stället

Vill du ha mer inflytande på din arbetsplats och jobba för bättre villkor för dig och dina kollegor? Då är dags att engagera dig fackligt!

Läs mer

Hjälp i karriären

Hur ser ett bra cv ut, vad ska du tänka på inför en jobbintervju och hur förhandlar du upp lönen? Vi hjälper dig navigera genom hela jobbsökningsprocessen från start till mål.

Läs mer