Inkomstförsäkring och a-kassa

Tre kollegor håller varandra om ryggen.

Vad händer om du blir arbetslös? A-kassan är ditt viktigaste skyddsnät och ger trygghet om du förlorar ditt jobb. Och vår inkomstförsäkring kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av lönen.

Bli medlem i Akademikerförbundet SSR

A-kassan 

A-kassan är en frivillig omställningsförsäkring som ger dig ersättning vid arbetslöshet. En stark a-kassa bidrar till att skapa en trygghet i arbetslivet och förhindrar lönedumpning. 

Du väljer själv om du vill vara med i a-kassan, men ett medlemskap i Akademikernas a-kassa är en prisvärd försäkring, och en förutsättning för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.

Bli medlem i Akademikernas a-kassa.

På grund av coronakrisen inför regeringen nya tillfälliga regler i a-kassan under 2020 och 2021. Läs om vad som gäller nu hos Akademikernas a-kassa.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet och kompletterar ersättningen från a-kassan. Den ger som mest 80 procent av din a-kassegrundande lön i sammanlagt 140 ersättningsdagar, cirka sju månader.

  • Om du tjänar mer än a-kassetaket så har du nytta av inkomstförsäkringen. Taket för ersättningsgrundande månadslön är 100 000 kronor.
  • Du måste vara medlem i a-kassan och facket för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.
  • Vår inkomstförsäkring gäller även om du säger upp dig själv, men a-kassans avstängningstid gäller även inkomstförsäkringen. 
  • Genom inkomstförsäkringen kan du också få kostnadsfri, kvalificerad karriärcoachning.

Läs mer om inkomstförsäkringen här.

 

 

 

Klicka här för att bli medlem i Akademikerförbundet SSR

Läs även

Vår inkomstförsäkring

Vår inkomstförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön i ungefär sju månader, om du blir arbetslös. Du som tjänar mer än a-kassans tak har nytta av inkomstförsäkringen.

Läs mer

För dig med hjärtat på rätta stället

Vill du ha mer inflytande på din arbetsplats och jobba för bättre villkor för dig och dina kollegor? Då är dags att engagera dig fackligt!

Läs mer