Akademikern

Från A till Ö

Från A till Ö

Snabba fakta om förbundet och vår verksamhet – från a till ö.

A-kassa. Det är frivilligt att vara med i a-kassan, men det är en bra försäkring om du skulle bli arbetslös. Du måste vara med i a-kassan och ha rätt till ersättning därifrån för att få ersättning från Inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet. Du ansöker om medlemskap på AEA:s hemsida. När du uppger att du är medlem hos oss får du både medlemsavgiften och a-kasseavgiften på samma faktura ifrån oss.

Adressändring. Vi har en automatisk adressändringuppdatering i slutet av varje månad för alla som inte är studerandemedlemmar. Du kan själv ändra adress och andra registeruppgifter på Min sida. Är du inte skriven på adressen du bor på måste du meddela oss så att vi kan lägga in en tillfällig adress. Annars skriver adressuppdateringen över angiven adress. Kontakta Medlemsservice.

Akademikern är förbundets medlemstidning. Sex gånger per år kommer ett fullmatat temanummer i din brevlåda. Akademikern publicerar också artiklar löpande på webben, både här på förbundets sajt och på Akademikern.se.

Akademikerförsäkring. Som medlem kan du alltid teckna prisvärda försäkringar via Akademikerförsäkring – en oberoende försäkringsförmedlare som Akademikerförbundet SSR äger tillsammans med några andra Saco-förbund. Läs mer hos Akademikerförsäkring eller ring 020-51 10 20.

Anställningsvillkor. SSR Direkt svarar på frågor om anställningsvillkor. Ta gärna kontakt innan du skriver på!

Arbetsmiljö. Om du har frågor som rör din arbetsmiljö, kontakta din lokala fackliga företrädare eller SSR Direkt.

Arbetsrätt. SSR Direkt svarar på frågor som rör arbetsrätt.

Autogiro. Vill du betala med autogiro gör du det smidigast genom att logga in på din internetbank och leta upp Akademikerförbundet SSR och vårt bankgiro 106-6307. Du anger ditt personnummer som betalarnummer. När autogirot har registrerats kommer du att få en bekräftelse från oss. Tills dess betalar du som vanligt. Vi drar avgiften i förskott den sista bankdagen varje månad. Saknas täckning kommer du att få en påminnelse.

Avgifter. Vilka avgifter vi har kan du hitta på vår hemsida under Medlemsavgifter. Du kan också kontakta Medlemsservice som har koll på avgifter och fakturor. Du ansvarar själv för att vi har rätt uppgifter om vilken avgift du ska ha.

Avtal. SSR Direkt svarar på frågor om anställningsavtal och kollektivavtal. Medlemmar har rabatt på juridiska avtal som samboavtal, testamenten och så vidare. Se rubriken Juridisk rådgivning.

Banklån. Danske Bank, SEB och Swedbank erbjuder medlemmar möjlighet att ansöka om banklån med förmånliga villkor. Kontakta respektive bank för information. 

Betalning. Du betalar alltid din medlemsavgift till det bankgiro som står på fakturan: 106-6307. Du anger det OCR-nummer som står på fakturan. Observera att fakturor som endast avser prenumeration betalas till bankgiro 106-6364 där du också anger det OCR-nummer som står på fakturan. Har du inte fakturan kan du logga in på Min sida för att se dina fakturabelopp och OCR-nummer. Saknar vi din betalning trots att du har betalat får du återkomma med en printbild på betalningen där datum, bankgironummer och OCR-nummer framgår så att vi kan spåra den.

Bolån. Medlemmar har möjlighet att ansöka om bolån hos SEB och Danske Bank med förmånliga villkor. Du hittar mer information på SEB:s webbplats respektive Danske Banks hemsida.

Cagnes-sur-Mer. Du som är medlem kan hyra förbundets hus i Cagnes-sur-Mer, nära Nice på franska rivieran. Se mer under Fritidshus och lägenheter.

Chef. Vår särskilda rådgivning för chefer, Chef Direkt, ger råd och stöd i frågor om anställning, arbetsrätt och i chefsrollen. Vi har också en egen förening för chefer, Svensk Chefsförening. Telefonumret är 08-617 44 00 och e-post är info@svenskschefsforening.se. Medlemskapet är automatiskt och kostnadsfritt om du har meddelat oss att du arbetar som chef.

Chefstidningen. Gratis tidning för våra registrerade chefer och personalvetare. Som studerandemedlem är den också gratis under första prenumerationsåret, beroende på utbildning. Därefter kostar den 100 kr/år så länge man är studerandemedlem. Den läggs upp per automatik, så du behöver inte höra av dig. Ordinarie pris är 795 kr/år. Läs mer på Chefstidningens hemsida. Chefstidningen. Vill du avsluta prenumerationen skickar du bara e-post med personnummer eller id-nummer till prenumeration@akademssr.se.

Diskriminering. Är du eller någon annan diskriminerad på jobbet? Hör av dig till SSR Direkt. På sidan om likabehandling finns mer information om vad som gäller.

E-faktura. Du anmäler dig på din internetbank. Har du autogiro måste du först avsluta det hos din internetbank. Du kan alltså inte ha både autogiro och e-faktura samtidigt.

Egenföretagare. Vår egenföretagarservice omfattar rådgivning i frågor om arvoden, juridik och yrkesfrågor. Vi har också förmånliga egenföretagarförsäkringar som företagsförsäkring, inklusive patientförsäkring, liv- och olycksfallsförsäkring.

Facebook. Följ oss på Facebook så missar du inga nyheter. Akademikerförbundet SSR eller Akademikerförbundet SSR Student är våra huvudkonton.

Faktura. Medlemsavgiften faktureras i slutet av första veckan varje månad och ska vara betald per den sista månaden innan avgiften avser. Vänligen betala till det bankgironummer som står på fakturan och ange korrekt OCR-nummer för att betalningen ska hamna rätt. Saknar man fakturan kan man logga in och se alla fakturauppgifter på Min sida.

Fritidshus och lägenheter. Du som är medlem kan hyra förbundets fritidshus och lägenheter i Cagnes-sur-mer (Frankrike), Fuengirola (Spanien) eller Klövsjö (Sverige). Du loggar in på hemsidan med personnummer och medlemsnummer och bokar själv. Vid bokningen ser du vad som är ledigt och vad respektive hus/lägenhet kostar per specifik vecka. Avbokningar måste alltid ske skriftligen till e-post fritidshus@akademssr.se.  

Fuengirola. Akademikerförbundet SSR har lägenheter i Fuengirola på spanska solkusten, nära Malaga, som våra medlemmar kan hyra. Se mer under Fritidshus och lägenheter.

Försäkringar som ingår i medlemskapet. I ditt medlemskap ingår inkomstförsäkringen som kompletterar a-kassan. 

Nya medlemmar får två försäkringar gratis i tre månader: Olycksfallsförsäkring och Livförsäkring 300 000. Du väljer själv om du vill fortsätta ha försäkringarna efter friperioden. Läs mer om försäkringarna hos Akademikerförsäkring eller ring 020-51 10 20. 

Studentmedlemmar under 40 år har en olycksfallsförsäkring och en livförsäkring under hela studieperioden.

Medlemmar kan också teckna förmånliga försäkringar hos Folksam.

De flesta egenföretagarmedlemmar har också liv-, olycksfalls- samt företagsförsäkring i sitt medlemskap.

Förtroendevald. Som fackligt förtroendevald hos oss är du utsedd att företräda våra medlemmar. Det är ett viktigt uppdrag som ger dig möjlighet att påverka och förändra på din arbetsplats. Du kommer åt informationen om du loggar in som förtroendevald med ditt personnummer och lösenord som du blivit tilldelad i välkomstbrevet för uppdraget. Informationen kan du nå på sidan Förtroendevald.

Inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet. Den kompletterar ersättningen från a-kassan vid arbetslöshet upp till 80 procent av lönen. Du måste alltså vara med i a-kassan och ha rätt till ersättning därifrån för att få ersättning från Inkomstförsäkringen.

Internationellt arbete. Förbundet deltar i internationellt fackligt arbete i flera olika organisationer och på olika nivåer. Vi deltar också i internationella organisationer som syftar till att utveckla specifika yrkesgrupper och yrkesfrågor. Vi är bland annat medlemmar i PSI, EPSU, IFSW, ICSW och EFSW. Här kan du läsa mer om det internationella arbetet. Genom vår Solidaritetsfond stöder vi biståndsarbete inriktat på demokratiutveckling, mänskliga rättigheter, fackliga fri- och rättigheter samt akut bistånd i samband med naturkatastrofer och konflikter.

Juridisk rådgivning. I samarbete med Avtal24 får du kostnadsfri juridisk behovsanalys och 30 minuter fri juridisk rådgivning med en jurist. Du får också 20 procents rabatt på avtal som äktenskapsförord, samboavtal, testamenten, aktieägaravtal, hyresavtal och köpekontrakt. Avtal24 tillhandahåller även affärsjuridisk rådgivning till egenföretagarmedlemmar. Läs mer om förmånen här.

Karriärstöd. Vårt karriärstöd hjälper dig i hela jobbsökarprocessen, oavsett om du letar efter ditt första jobb eller efter en ny karriär. Vi hjälper dig med att formulera ansökningshandlingar, ger dig stöd inför intervju och löneförhandling, samt erbjuder karriärcoaching. Du får också inbjudningar och rabatter på seminarier och konferenser.

Klövsjö. Som medlem får du hyra förbundets lägenheter i Klövsjö i Jämtlandsfjällen. Se mer under Fritidshus och lägenheter.

Kollektivavtal. Kollektivavtalen ser till att du har samma rättigheter och förmåner som dina kollegor. Kollektivavtalen är ett komplement till lagstiftningen och innehåller både regler om sådant som det inte finns lagstiftning om och sådant som man vill kunna hantera på ett annat sätt än vad lagen säger.

Kompetensutveckling. Tillsammans med samarbetspartners som Insight Events Sweden, Lunds Universitet och Centre for Outstanding Leadership får du som medlem möjlighet att delta i olika kurser, konferenser och utbildningar med koppling till din profession för ett förmånligt pris. Läs mer under kompetensutveckling.

Kongress. Vart tredje år har förbundet kongress. Kongressen är förbundets högsta beslutande organ.

Kontakt. Ange alltid ditt medlemsnummer eller personnummer vid kontakt med oss så att vi hittar rätt i medlemsregistret. SSR Direkt svarar på frågor om anställning och arbetsliv. Du når dem på telefon 08-617 44 00 eller e-post ssrdirekt@akademssr.se (se telefontider med mera på SSR Direkt). Medlemsservice når du på telefon 08-617 44 00 eller e-post medlem@akademssr.se och de svarar på frågor om medlemskap och avgifter (se telefontider med mera på Medlemsservice). Fler kontaktuppgifter hittar du under kontakt på hemsidan.

Lokal kontakt. Din lokala kontakt hittar du som inloggad under Min sida.

Lokalförening. Som medlem företräds du oftast av en lokal fackförening på din arbetsplats. Lokalföreningarna ger dig som medlem stöd i frågor om lön, arbetsmiljö, jämställdhet, professionsutveckling, anställningstrygghet och medbestämmande. Gemensamt för alla lokalföreningar är att de leds av fackliga företrädare som utses vid årsmöten där du som medlem har rätt att delta, rösta, kandidera och nominera. Som medlem behöver du inte anmäla dig separat för att tillhöra lokalföreningen på din arbetsplats, det gör du automatiskt. Under organisation kan du läsa mer om hur allt hänger ihop, och på Min sida hittar du dina lokala företrädare.

Lönerådgivning. kan du få från SSR Direkt. Du kan också själv ta fram detaljerad lönestatistik i Saco Lönesök.

Lönestatistik. För att kunna föra ett bra lönesamtal behövs bra argument. Där är trovärdig och användbar lönestatistik en viktig pusselbit. Saco Lönesök är vår databas där du själv kan söka och jämföra löner för akademiker.

Medlemskap. Inte medlem än? Här kan du bli det. Du som har examen från – eller studerar – en utbildning som ger minst 180 högskolepoäng (motsvarar 120 poäng enligt det gamla systemet) inom beteendevetenskap, ekonomi, folkhälsovetenskap, personalvetenskap, samhällsvetenskap eller socialt arbete är välkommen som medlem i Akademikerförbundet SSR.

Medlemsregistret. Du kan själv ändra de flestar registeruppgifter på Mina sidor. Det går också bra att kontakta Medlemsservice.

Medlemsservice. svarar på frågor om medlemskap, avgifter och registerfrågor. Kontakta Medlemsservice på 08-617 44 00 eller medlem@akademssr.se.

Min sida. Som medlem kan du logga in på Min sida med personnummer och medlemsnummer (som du hittar på dina fakturor eller bak på medlemstidningen). Där kan du se och även ändra vissa av dina registrerade uppgifter, se dina senaste fakturor och komma åt bokning av Fritidshus. Har du inte tillgång till ditt medlemsnummer kan du kontakta Medlemsservice.

Nytt arbete. Glöm inte att meddela Medlemsservice när du byter jobb. Du kan även logga in på Min sida och själv registrera din nya arbetsplats och yrkestitel.

Opinionsbildning. Vi arbetar mycket med att påverka samhället i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Under rubriken Vi tycker hittar du våra ställningstaganden i form av debattartiklar, policies, rapporter, pressmeddelanden.

Pension. kan verka krångligt, men blir ju viktigt i framtiden. Här kan du läsa mer om pension.

Personuppgifter. Här kan du läsa mer om hur vi använder dina uppgifter i enlighet med Personuppgiftslagen, PUL

Rabatter. Ditt medlemskap ger rabatter på flera olika ställen. Här hittar du hela listan på medlemsförmånerna.

Regionförening. Alla yrkesverksamma medlemmar men också arbetssökande och pensionärsmedlemmar tillhör en regionförening. Regionföreningen samlar alla medlemmar i ett geografiskt område, oavsett sektor. Regionföreningen har en samlande och kunskapsöverförande roll i det fackliga arbetet. Den utgör också valkrets för medlemmarna i regionen.

Saco Lönesök. Saco Lönesök är Sveriges största databas med akademikerlöner. Där kan du själv söka och jämföra löner för akademiker.

Socionomen. Prenumererad tidning som kostar 24 kr/mån (25 kr/mån fr.o.m. 2016) för medlemmar som faktureras tillsammans med medlemsavgiften. Nya prenumeranter får de tre första månaderna gratis. Som studerandemedlem är den gratis första året beroende på utbildning. Därefter kostar den 100 kr/år så länge man är studerandemedlem. Den läggs upp per automatik, så du behöver inte höra av dig som ny studerandemedlem. Är du inte medlem, se Socionomens hemsida för prisuppgifter och för beställning. Socionomen. Vill du avsluta prenumerationen skickar du bara e-post med personnummer eller id nummer till prenumeration@akademssr.se.

Solidaritetsfonden. Akademikerförbundet SSR:s Solidaritetsfond hjälper och stöttar kollegor och systerorganisationer runt om i världen genom fackligt, organisatoriskt och professionellt stöd.

SSR Direkt. SSR Direkt hjälper dig med allt från arbetsrätt till lönefrågor. Kontakta SSR Direkt på telefon 08-617 44 00 eller e-postadress ssrdirekt@akademssr.se.

Studerandemedlemskap. Som studerandemedlem betalar du 100 kronor för hela studietiden. Du har då tillgång till en mängd förmåner, bland annat en kostnadsfri branschtidning, karriärrådgivning, cv-granskning och LinkedIn-granskning, Sveriges bästa sökvertyg för akademikerlöner, kontakt med arbetslivet och en olycksfallsförsäkring. Läs mer om dina förmåner här eller kontakta din studentombudsman. Det är viktigt att du meddelar oss om det bilr förändring av ditt examensdatum eller om du avbryter dina studier. När du har tagit examen måste du omregistrera ditt medlemskap, kontakta då Medlemsservice.

Svensk Chefsförening är föreningen för medlemmar i Akademikerförbundet SSR som har anställning som chefer. Medlemskapet kostar inget extra utan vanlig medlemsavgift gäller. Föreningen är en självständig del av Akademikerförbundet SSR med egen styrelse och egna stadgar. Föreningen jobbar för att ge medlemmarna bättre förutsättningar att utvecklas och växa i sina yrkesroller, vara ett formum för kompetensutveckling, främja erfarenhetsutbyte och yrkesgemenskap, arrangera seminarier och konferenser samt följa och stimulera forskning samt delta i den offentliga debatten i ledarskapsfrågor. Se Svensk Chefsförening.

Tidskrifter. Akademikern är vår prisbelönta medlemstidning som går ut till alla våra medlemmar. Chefstidningen – också den prisbelönt – går ut till alla våra registrerade chefer och personalvetare utan kostnad. Tidningen Socionomen har du som medlem minst 25 procent rabatt på. Våra medlemmar har även rabatt på andra tidningar. Se vår hemsida under Tidskrifter.

Twitter. @Akademssr är förbundets officiella Twitterkonto.

Uteslutning. En medlem, som trots påminnelse, inte betalar sin medlemsavgift kan uteslutas ur förbundet. Detsamma gäller den medlem som motarbetar förbundets ändamål, skadar förbundet eller inte delar förbundets värderingar.

Utträde. För att träda ur förbundet vill vi först prata med dig. Du ringer till SSR Direkt på telefon 08-617 44 00. Efter samtalet skickar vi en utträdesblankett till dig som du ska fylla i och skicka tillbaka till oss för att vi ska kunna behandla utträdet. Förbundet tillämpar tre månaders uppsägningstid.

Värdegrund. Förbundets verksamhet bygger på de värderingar som kännetecknar en demokratisk rättsstat på det sätt de kommer till uttryck i svensk grundlag, FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Förbundet kännetecknas av ett demokratiskt, öppet och etiskt förhållningssätt samt solidaritet mellan och inom yrkesgrupperna. Hela värdegrunden finns att läsa här.

Växel. Telefonnumret till vår växel är 08-617 44 00.

YouTube. Förbundets Youtubekanal hittar du här.

Yrkesfrågor. Under rubriken profession hittar du massor med information. Du kan också kontakta våra professionsombudsmän som är experter på yrkesfrågor.

Återinträde. Den som uteslutits ur förbundet kan vinna återinträde efter beslut av förbundsstyrelse. Eventuell gammal skuld måste först vara betald. Kontakta Medlemsservice.