Anställningsavtalet

När du och arbetsgivaren skriver på ett anställningsavtal är det ett bindande avtal mellan två parter – dig och din arbetsgivare. Det är därför viktigt att du är medveten om vad du skriver på. Ett ingånget avtal gäller.

Anställningsavtal kan vara muntliga eller skriftliga, men skriftliga avtal är att föredra för att slippa att hamna i en ord-mot-ord-situation ifall det skulle uppstå oklarheter kring detaljer i avtalet eller i frågan om det överhuvudtaget träffats ett anställningsavtal.  

Anställningsavtalet ska innehålla de villkor som du och arbetsgivaren kommit överens om ska gälla för din anställning. Vilka villkor avtalet ska innehålla beror på om det finns kollektivavtal eller inte på arbetsplatsen. Om arbetsgivaren har ett kollektivavtal behöver du främst komma överens med arbetsgivaren om lön, anställningsform, sysselsättningsgrad och vilken arbetstidsförläggning som gäller.

Om arbetsgivaren saknar ett kollektivavtal behöver du fundera extra på vad som måste regleras i ditt anställningsavtal. Innan du ger dig in i förhandlingen med arbetsgivaren, tänk noga igenom vilka villkor som är viktiga för dig. Pensionsavsättning och försäkringar kan vara särskilt viktigt. Kom också ihåg att det som arbetsgivaren ensidigt erbjuder dig som till exempel bonus enligt företagspolicy, kan arbetsgivaren också återta om villkoret inte finns tydligt inskrivet i ditt anställningsavtal. Kontakta gärna oss för rådgivning i dessa situationer.

Skriv inte under ett anställningsavtal innan du haft tid att läsa igenom det ordentligt i lugn och ro. Är det något som är oklart och som eventuellt kan tolkas på olika sätt, ställ frågor och red ut vad som gäller innan du skriver under. 

Detta bör ett anställningsavtal innehålla:

  • Parter
  • Tillträdesdag och arbetsplats
  • Arbetsuppgifter, yrkesbenämning eller titel
  • Anställningsform
  • Arbetstid/övertidsarbete/övertidsersättning
  • Lön/pension/försäkringar
  • Övriga förmåner
  • Semester
  • Kollektivavtal

Arbetsgivaren är skyldig enligt 6 c § LAS att lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. Sådan information ska lämnas senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta.  Om anställningstiden är kortare än tre veckor, är arbetsgivaren inte skyldig att lämna information.