1 maj-firandet: lång historia i korthet

1 maj är internationell högtidsdag inom fackföreningsrörelsen. Idag hålls manifestationer och demonstrationer i alltifrån Marocko, Brasilien och Tanzania till Bolivia och Hongkong. Men känner du till varför vi firar just den 1 maj?

Första maj-firandet har sitt ursprung i slutet av 1800-talet, då fackföreningarna växte sig starka runt om i världen. Den viktigaste frågan var den om åtta timmars arbetsdag, och det var just detta som de flesta demonstrationer handlade om. På olika håll lyftes frågan om att man borde skapa en labour day, en dag för att manifestera arbetstagarnas rättigheter. 

En viktig historisk händelse är den så kallade Haymarket-massakern i Chicago 1886. En demonstration för åtta timmars arbetsdag urartade, någon kastade en bomb mot poliserna, varpå poliserna sköt mot folkmassan. Haymarket-massakern inträffade den 4 maj, men samtidigt hade just 1 maj en lång historia som en dag då man på många håll i Europa firade vårens ankomst. Enkelt sagt kan man säga att man slog ihop minnesdagen efter Haymarket-massakern och vårfirandet och deklarerade den 1 maj som arbetarrörelsens dag. 

Arbetstagarnas rätt att organisera sig är en mänsklig rättighet, inskriven i FN:s deklaration.