14 februari, en dag för kärlek och omtanke

​Har just fått ett mail från Fairtrade som påminner om Alla hjärtans dag den 14 februari. Ja, egentligen påminner de om hur viktigt det är att ha koll på hur de varor man köper producerats, att den som jobbar på jordbruket eller på fabriken har schyssta anställningsvillkor.

Genom att delta i Fairtrades kampanj stöder du arbetet med att uppmärksamma just arbetsvillkoren i de industrier som producerar de varor som kan tänkas uttrycka kärlek och omtanke.

I takt med den ekonomiska globaliseringen har en allt större del av produktionen förlagts till länder med en utbredd fattigdom och usla arbetsvillkor. Fairtrade arbetar sedan flera år med att certifiera blomsterfarmer. Tanken är att förbättra både arbets- och levnadsvillkoren för de anställda. De första certifierades i början av 2000-talet. Idag finns certifierade blomsterfarmer i Kenya, Tanzania, Zimbabwe, Etiopien, Egypten, Indien, Sri Lanka och Ecuador. I Sverige kan man förstås köpa Fairtrade märkta rosor både hos blomsterhandlare och i dagligvaruhandel. Diamanter har länge producerats under tvivelaktiga villkor. I mörka gruvor ofta under slavliknade förhållanden. Vi minns de dramatiska händelserna när arbetare sköts vid Marikanagruvan i Sydafrika.

För två år sedan skrev jag en blogg om detta. I den finns referenser till rapporter och organisationer.  Och länken till bloggen är här.

För dig som snabbt vill hitta Fairtrade rosor finns länk här.

Och för dig som vill till Fairtrades kampanjsida är länken här. Twittra gärna om vad du gör på Alla hjärtans dag, och glöm inte #Akademssr och #dubbelomtanke .