App-licerbar idé tog hem segern i Personalvetar-SM

En app där medarbetare från företagets hela kedja kan bidra med innovativa idéer. Det förslaget gav Elin Almroth och Viktoria Forslund Hedman från Göteborgs universitet förstapriset i årets Personalvetar-SM.

Det var tuff konkurrens i årets Personalvetar-SM. Lag från hela landet tävlade om att hitta kreativa lösningar på GE Healthcares utmaning: Hur kan HR bidra till innovation. Av de tre finallagen var det dock Göteborgsteamet som presenterade det starkaste förslaget.

Med hjälp av en enkel app kan medarbetare, oavsett sin roll i företaget, skicka in idéer för hur verksamheten skulle kunna utvecklas. Chefer och kollegor kan sedan läsa förslagen och ge idéerna plus- eller minuspoäng, så att mer populära idéer flyter högre upp i flödet. Idéerna kan också delas in efter regioner och ämnen för att göra det mer överskådligt. Att appen bygger vidare på ett verktyg som redan är under utveckling hos GE Healthcare skulle både göra det mer kostnadseffektivt och lättare att implementera, konstaterade Karin Stenberg, country HR manager på GE Healthcare, som satt med i juryn.

– De har implementerat en del av vår värdegrund och styrkor, och tar ett befintligt verktyg och bygger vidare på det. Det gör en implementering av idén lättare och det skapar troligtvis ett större engagemang när det är något som folk redan använder, säger hon.

"Bra för självförtroendet"

Vinnarna, som båda går termin tre på personalvetarprogrammet i Göteborg, var mycket glada över segern. Och tar med sig många användbara erfarenheter tillbaka till Göteborgs universitet.

– Jag tror att det hjälper en att få jobba med ett case. Det är en väldigt teoretisk utbildning, så att få någonting verksamhetsnära och veta att man klarar av det är jättelärorikt och bra för självförtroendet, säger Viktoria Forslund Hedman.

Elin Almroth menar att man alltid har nytta av att öva på att tänka innovativt kring ett stort bolag.

– Jag gillar innovation och strategi och jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba på ett större bolag i framtiden. Någonstans där man kan få växa och bidra till kreativa lösningar. Så det här känns väldigt nära något som jag skulle vilja jobba med i framtiden, säger Elin Almroth.