Är hbtqi-rörelsen kidnappad?

Är hbtqi-frågorna kidnappade av populismen, nationalismen och sedan länge kanske av kommersialismen? Det frågar vi oss i veckans Samhällsvetarpodd, då vi pratar om en våg av högerextrem homonationalism – och om rosa pengar.

Hur får man ihop homofrågor med nationalism? Det ena känns progressivt, det andra konservativt. Ändå har vi en växande homonationalism som tar sig allt fler och tydligare uttryck. Journalisten och författaren Anna-Maria Sörberg guidar oss i homonationalismens ursprung och tillväxt, men också i när Pride glömde de mest utsatta.

Det började i 11 september och landar nu i en homonationalism som omfamnas av Front National, Geert Wilders och Alternative für Deutschland. Alla kramar de nu gayrörelsen för att ställa den i motsats till det de kallar ”kulturellt efterblivna migrantkulturer”, tydligast uttryckt som en ren anti-islamism. Även i Sverige syns tecknen.

Kommersialisering

Men vi pratar också om den extrema kommersialiseringen av hbtqi-rörelsen. Pride idag ser inte ut som Stonewall 1969 i New York och inte heller som Frigörelseveckan i Sverige på 70-talet. De som kampen handlade om då – de mest utsatta – är inte med nu.

Behöver hbtqi-rörelsen reclaimas från nationalister och kommersialismen? Hör själv svaret i veckans samhällsvetarpodd. Läs även Anna-Marias bok ”Homonationalism” för att förstå resten!