"Att lära sig göra nya saker är jätteviktigt"

Sommarjobb är inte bara bra för studenternas plånböcker. För Johanna Svanelind gav sommarveckorna i skärgården både andrum i studierna och en chans till nya möten.

Det är sista veckan på KFUM Ängsholmens dagsläger Sköna Dar i på Ingarö i Stockholms skärgård. I snart fem veckor har hundratals barn och ungdomar för första gången fått uppleva skärgården. Hit kommer folk från ungdomsgårdar eller boenden för ensamkommande flyktingbarn för att prova på allt ifrån segling och paddling till fiske, klättring, cirkuskonster och bad. Lägret är bara öppet dagtid. För en engångsavgift får barnen komma tillbaka hur mycket de vill under tiden lägret är öppet.

– Jag tror att det betyder jättemycket för barnen att få komma bort från sin vardag lite. Oavsett om det betyder att man hänger i Huddinge centrum eller på ett boende för ensamkommande. Att få vara en annan person för en dag och lära sig göra nya saker är jätteviktigt, säger Johanna Svanelind.

"Speciellt och spännande"

Studentmedlemmen Johanna har tillbringat tre veckor som ledare på Sköna Dar. Tillsammans med de andra ledarna har hon bott i en enkel stuga utan vare sig el eller vatten, som de fått låna av Skärgårdsstiftelsen. Varje dag har hon mötts av nya barn som springer av bussen, fulla av förväntan.  

Det roligaste, säger Johanna, har varit att se tuffa och buttra tonårskillar som efter en dag vid havet upptäcker hur fantastiskt kul det kan vara att segla optimistjolle. 

– Det är något väldigt speciellt och spännande som händer när man lär sig göra något nytt, som att klättra för första gången eller segla. Att se den transformationen, hur självförtroendet växer över en dag eller en vecka är fantastiskt, säger hon.

Johanna har nyligen tagit sin Bachelor of Arts – motsvarande en svensk kandidatexamen – i arabiska och utvecklingsstudier vid University of London. Under de senaste fyra åren har hon läst både arabiska och somaliska – däribland ett år på Västbanken. Utan tillgång till språk kommer man inte långt, menar hon. Och just språkkunskaperna har kommit väl till pass under sommarjobbet på Ingarö.

– Det har varit många ungdomar från Syrien och Somalia. Vissa kan prata bra svenska, men det hjälper när man kan översätta för dem som inte kan. Och de tyckte det var jättekul att jag kunde prata deras språk, säger hon.

Vill doktorera

För Johanna själv har det varit en både rolig och givande erfarenhet. Efter fyra års studier har det varit skönt att få komma ut från biblioteket, säger hon. Utbytena med andra ledare och besökande barn har varit en välkommen förankring i verkligheten.

– Det är viktigt för mig att komma ihåg att effekterna av det jag studerar på universitetet också finns i Sverige. Och visst ger det en annan typ av förståelse i mötet med andra när man är insatt i den typen av konflikter, säger hon.

Efter sommaren går Johanna tillbaka till sina akademiska studier. Denna gång blir det ett masterprogram i krigsstudier på den svenska Försvarshögskolan.

– Min dröm är att doktorera, säger hon.

Men allra först ska Johanna Svanelind göra ännu en resa till London för att ta emot sitt diplom.