Både penna och svärd i årets Samhällsvetar-SM

Lunds universitet tog hem guldet i den fjärde upplagan av Samhällsvetar-SM. Oscar Helleday och Linna Fredström presenterade vinnarförslaget om hur Försvarsmakten kan öka antalet kvinnliga officerare.

Försvarsmakten har idag bara sju procent kvinnliga officerare. Målet är att det ska vara minst 25 procent, men att rekrytera fler är en utmaning för försvarets HR-avdelning. Årets case-utmaning handlade därför om att ta fram förslag på hur man kan hjälpa försvaret att nå sitt mål.

Oscar Helledays och Linna Fredströms modell, kallad ”Pennan och svärdet”, lyfte möjligheten att kombinera grundläggande militärutbildning (GMU) med universitetsstudier. Detta eftersom många lämpliga, kvinnliga kandidater försvinner under rekryteringsprocessen till GMU och istället väljer universitetsstudier framför försvaret.

– Vi utgick ifrån det vi själva vet, att det finns många intelligenta, målmedvetna och kompetenta kvinnor på universitetet. Så vi tänkte att kan man kombinera militärutbildningen med universitetsstudier kan man göra övergången lite mjukare, säger Linna Fredström.

För Linna Fredströms och Oscar Helledays del blir det dock fortsatta heltidsstudier på Lunds universitet, där de går termin tre respektive fem. Än så länge har de båda tid på sig att fundera på sina framtida karriärer. Men Samhällsvetar-SM har varit en både rolig och inspirerande upplevelse, från det att de provade på ett test-case i Lund tidigare i år, berättar Linna Fredström.

– Det har varit jätteroligt att träffa andra som pluggar samma sak på andra ställen i landet. Och det är kul att få jobba mer praktiskt med det man pluggar teoretiskt. Dessutom var det mycket intressanta jurymedlemmar som haft väldigt intressanta jobb, säger hon.