Behövs biståndshandläggare i socialtjänsten?

Behövs biståndshandläggare i socialtjänsten? Det är den något utmanande fråga Josefine och Camilla ställer sig i veckans upplaga av Socialtjänstpodden.

Kommer kommunerna att kunna erbjuda äldre insatser utan biståndsbeslut? Det är en fråga som länge florerat i debatten och som också prövats i förvaltningsdomstolar. Mycket talar för att det ganska snart kommer att finnas lagstöd för kommunerna att införa förenklad biståndsbedömning. Hur kan det i så fall påverka de äldre? Och hur kan det påverka biståndshandläggarna och deras yrkesroll? Dessa och andra frågor tittar Camilla Sköld och Josefine Johansson närmare på i det andra avsnittet av Socialtjänstpodden. Du hittar oss på iTunes, i mobilens podcast-app eller på Soundcloud. Prenumerera gärna så får du nästa avsnitt automatiskt i mobilen. 

Läs mer

Vill du fördjupa dig i ämnet? Nedan hittar du två intressanta rapporter.

Akademikerförbundet SSR har tillsammans med PRO och Kommunal bett Äldrecentrum skissa på möjlig modell för förenklad biståndsbedömning. Mer om det kan du läsa om i rapporten ”Vem ska bestämma i hemtjänsten?”.

I en annan rapport från Akademikerförbundet SSR och Kommunal kan du läsa om hur villkoren för biståndshandläggare och omsorgspersonal påverkar kvaliteten i äldreomsorgen.