Bränn pengarna istället

Det är bättre att elda upp 43 miljarder än att de försvinner i skatteflykt. I veckans Fackets bild diskuterar Ursula och Simon att skatteflykt handlar om så oändligt mycket mer än bara pengarna. 

Den siffra som SVT rapporterar försvinner årligen i skatteflykt är förvisso hisnande och motsvarar ungefär vad hela rättsväsendet eller försvaret kostar. Men de andra effekterna av aggressiv skatteplanering och skatteflykt riskerar betydligt mer – därför vore det billigare att elda upp pengarna. Ursula och Simon pekar i veckans #facketsbild på att aggressiv skatteplanering och skatteflykt leder till fegare politiker, och som gör att arbete beskattas mer istället för kapital.

Dessutom ger det inte en sann bild av samhällets inkomstfördelning. Men kanske värst av allt är hur tilliten urholkas om man inte litar på att alla betalar skatt och bidrar. Det är svaret på varför skatteflykt är en facklig fråga. Institutioner som a-kassa och solidarisk välfärd är bärande pelare för den samhällsmodell som facket värnar och som är avgörande för att arbetstagare tillsammans är starka.