Cecilia Grefve i socialtjänstpodden

Vad gör socialsekreterare med sin arbetstid? Vad tycker barn och föräldrar om socialtjänsten? Hur ska kommunerna locka tillbaka socionomerna till den sociala barn- och ungdomsvården? Det är några av de saker regeringens nationella samordnare Cecilia Grefve pratar om i det senaste avsnittet av Socialtjänstpodden.

Efter att ha besökt över 50 kommuner har regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården bra koll på utmaningar och framgångsfaktorer för socialtjänsten. Cecilia Grefve har flyttat samtalet om barn som riskerar att fara illa och deras familjer från socialnämden till kommunledning och kommunrevision.

I varje kommun har hon träffat barn och föräldrar som har kontakt med socialtjänsten, fackliga företrädare, politiker och tjänstemän. Varje kommun har också erbjudits att få mäta hur socialsekreterarnas arbetstid används vilket skapat en bred konsensus runt att socialsekreterare måste få mer tid till att träffa barn och familjer och lägga mindre tid på administration.

I Socialtjänstpodden berättar Cecilia om hur hon arbetar vidare med sitt uppdrag, vilka framgångsfaktorer hon ser och vad de fackliga företrädarna bidragit med under kommunbesöken. Du kan läsa mer om Cecilias uppdrag på hennes blogg.

Vad tycker du om podden?

Vi är nyfikna på att höra era tankar kring och synpunkter på podden. Inte minst vill vi gärna ha fler förslag på socialpolitiska ämnen du tycker att vi ska ta upp i Socialtjänstpodden. Du kan mejla oss på socialtjanstpodden@akademssr.se eller lämna en kommentar här eller i sociala medier.