Chefen och pensionen

Tycker du att pensionssystemet verkar krångligt? Lugn. Chefspodden rätar ut dina frågetecken och ger tips på vad man behöver kolla upp och tänka på.

I den här podden möter vi en riktig expert på pensioner. Louisa Hegardt är ombudsman på Akademikerförbundet SSR och ansvarig för pensionsfrågor och pensionsavtalen. Hon beskriver pensionssystemet, vilka delar som gäller i de olika arbetsmarknadssektorerna och beroende på ålder vilken tjänstepension man har rätt till.

Tycker du att pensionssystemet verkar krångligt? Lugn. Vi rätar ut frågetecknen och ger tips på vad man behöver kolla upp och tänka på. Vi hjälper dig förstå pensionspyramiden och möjligheterna att påverka vad du får ut när du lämnar yrkeslivet och blir pensionär.

Vi tittar också närmare på pensionens chefsperspektiv som hänger samman med chefers lite högre lönenivåer. Som till exempel tiotaggare – inte bara en jaktterm, utan också en pensionslösning som var populär på 90-talet. Hur funkar den, och vad ska du se upp med? Vi betar också av ämnet löneväxling och vad du ska kolla att du får med vid en sådan överenskommelse.

Statlig, privat eller kommunal?

Och kanske viktigast idag när många byter mellan statlig, privat och kommunal sektor så måste man ha koll på vad det innebär när det gäller pensionen. Det gäller särskilt de premiebestämda delarna för de lite äldre på arbetsmarknaden och särskilt om man byter de sista åren före pension. 

Behöver du råd och tips inför förhandling med din arbetsgivare? Du kan också få pensionsrådgivning som medlemsförmån. Du hittar mer information på våra chefssidor eller om du kontaktar oss på Chef Direkt.