Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder

Fyra procent av BNP eller 164 miljarder kronor om året. Så mycket kostar dålig arbetsmiljö i Sverige, visar en internationell kartläggning.

Det har för första gången tagits fram beräkningar på hur mycket dålig arbetsmiljö kostar för olika länder. Siffrorna visar att kostnaderna för olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar i Sverige årligen ligger på fyra procent av landets bruttonationalprodukt, BNP, vilket motsvarar 164 miljarder kronor. Det skriver tidningen Arbetarskydd som tagit del av den unika internationella kartläggningen.  

Siffrorna kommer från internationella arbetsmiljökommissionen, ICOH, internationella arbetsorganisationen ILO och Europeiska arbetsmiljöbyrån.

– De här siffrorna visar svart på vitt att arbetsmiljöfrågorna ska vara högt på dagordningen, säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till Arbetarskydd.

Medelvärdet i EU är 3,3 procent av BNP. Globalt ligger siffran på 3,94 procent av BNP. Att Sverige ligger högre beror troligtvis på att vi är bättre på att rapportera, särskilt arbetsrelaterade sjukdomar, skriver Arbetarskydd.

Arbetsrelaterad cancer är det som kostar mest, på andra plats kommer belastningsskador. Brister i den psykosociala arbetsmiljön har utredarna valt att lägga i gruppen övrigt, därför är det svårt att få en precis siffra på det. 

Text: Stina Loman, Akademikern.