Därför är EU-valet viktigt

I maj är det EU-val. Och det är viktigare än många tror. Det handlar om ditt jobb och dina villkor. Simon Vinge träffar EU-parlamentarikern Marita Ulvskog i årets sista Samhällsvetarpodden. 

Den 26 maj är det dags för val igen. Men varför är EU-valet så viktigt? En anledning är att valet handlar om arbetsmarknaden. Det handlar om ditt jobb och dina villkor. Hur hänger det ihop? Simon poddar med Marita Ulvskog som är EU-parlamentariker och ordförande i parlamentets sysselsättningsutskott. Handlar allt om att hålla EU borta från våra arbetsmarknadsfrågor? Vad handlar pratet om att svenska modellen är hotad om, och vad har det med sociala pelaren och minimivillkor att göra?

– Att påstå att vi riskerar lagstiftning från Bryssel i våra sociala frågor, det är att föra politiskt intresserade människor bakom ljuset.

Uppenbar konflikt

Samtidigt finns det ju uppenbart en konflikt mellan den svenska partsmodellen – det har flera gäster i tidigare poddar sagt. Bland dem Martin Linder på Unionen och Anders Weihe på Industriföretagen. Hur hanterar man den?

– Absolut finns det en sådan konflikt. Men vi väljer vår modell och då måste man ta strider när det kommer nya direktiv. Jag har intagit en position som är väldigt tydligt bevakande i utskottet, utifrån att vår modell inte ska sättas under hot. Så funkar det.  

Vi hinner riva av några andra heta potatisar också. Gör EU rätt saker? Hur får vi fler att gå och rösta i maj? Och givetvis även Brexit. Hur känns det egentligen i korridorerna, och vad innebär det när vi blir av med en av de stora aktörerna som tillsammans med Sverige står utanför euron?