Därför är vi so facking proud

Alla har rätt till en god arbetsmiljö där man kan trivas, utvecklas och känna sig respekterad för den man är. Därför är vi med på Stockholm Pride – och jobbar med hbtq-frågor året om.

För textad video, klicka på ikonen för undertexter i videons högra hörn. 

På arbetsplatserna upprepar vi dagligen den heteronorm som genomsyrar samhället. Den stärks och sprids genom våra omedvetna och medvetna handlingar. Den som inte lever enligt heteronormen riskerar att exkluderas i en mängd situationer i samhället, inte minst på arbetet. Många vågar inte heller komma ut på sina arbetsplatser. Så kan vi inte ha det.

Att behandla alla likadant det är att behandla minoriteten på majoritetens villkor. Det är inte neutralt eller befriat från normer. Likabehandling handlar inte om att alla ska behandlas lika utan om att var och en ska bli behandlad på sina egna villkor.

Därför är vi med på Stockholm Pride under den sista veckan i juli och jobbar med likabehandling och hbtq-frågor året om. Vi utbildar fackligt förtroendevalda, medlemmar och chefer över hela landet, för att sakta men säkert göra våra arbetsplatser öppnare, tryggare och mer respektfulla för alla. Oavsett vem man råkar älska, hur man ser ut och var man kommer ifrån. Därför är vi också so facking proud. Under den parollen har Akademikerförbundet SSR synts i pridesammanhang sedan 2011. En lek med ord som får människor att haja till och höja på ögonbrynen.

Vem bestämmer?

Årets tema för Pride är Vem bestämmer? Vems frågor drivs, vem har makten över våra institutioner, vem avgör om du är funktionsnedsatt, överviktig eller har ett ”svenskt” utseende? Och vad kan vi göra för att kunna ta plats allihop, på våra villkor?

Förbundet och Pridefestivaler runt om i Sverige

Vi deltar inte bara i Nordens största Pride i Stockholm. Akademikerförbundet SSR:s lokal- och regionföreningar deltar i Pridefestivaler runt om i landet, bland annat i Göteborg, Linköping, Skövde och Gävle, för att nämna några. Tag kontakt med din förening och se när och hur du kan delta.

Läs mer om vårt engagemang kring hbtq-frågor och kursen Hen Han Hon. Du är också mer än välkommen att gå med oss i Prideparaden. Vi ses på Pride!