"De anställda är slitna"

En ny kartläggning visar att socialtjänsten i många kommuner är hårt pressad och har svårt att klara mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen. – Vi jobbar över men hinner ändå inte med, säger Miriam Kronberg, integrationschef i Arjeplog.

I slutet av förra året uppgav 186 kommuner ett allvarligt eller kritiskt läge för socialtjänsten. För att få en bild av hur de klarar arbetet med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har Socialstyrelsen nu i januari 2016 gjort en närmare kartläggning av 50 av dessa kommuner.

Studien visar att personalen jobbar hårt, men att de ändå har stora svårigheter att klara sitt uppdrag. Det finns brister i alla led, alltifrån utredning, placering och uppföljning till att få fram gode män som bevakar de ensamkommande barnens rättigheter.

Arjeplog är en av de kommuner där läget är kritiskt. Miriam Kronberg är integrationschef där.

– Vi har ett enda HVB-hem i Arjeplog och det är överfullt. Personalen hinner inte med att se och uppmärksamma barnen och tillgodose deras behov. De anställda är slitna och tvingas ständigt kompromissa.

Många av ungdomarna mår inte bra av att bo så tätt utan har behov av privata ytor och avskildhet, säger hon.

– De anställda hinner inte med att etablera relationer till barnen. De har svårt att hinna med att erbjuda ungdomarna meningsfulla aktiviteter, utan det handlar bara om att sköta ruljangsen. Det uppstår konfrontationer och riskmoment.

 

"Flera av resultaten från studien är alarmerande"

Arjeplog är alltså bara en av flera kommuner i liknande sits. Elisabet Svedberg som är utredare på Socialstyrelsen är en av dem som arbetat med att intervjua representanter från kommunerna, som i de flesta fall varit chefer för socialtjänstens individ och familjeomsorg.

– Flera av resultaten från studien är alarmerande. Nästan hälften hinner inte träffa de ensamkommande barnen och ungdomarna för enskilda samtal och när det hinner göra det är det svårt att få tag i tolkar. Dessutom placerar nästan hälften barn i familjehem utan att ha genomfört en familjehemsutredning, berättar hon.

Andra problem är att ärenden inte dokumenteras som de ska och att utredningar inte sker inom lagstadgad tid. Cheferna som Socialstyrelsen har haft kontakt med vittnar också om att de dagligen sliter med att lösa svåra problem som att ordna boende trots att det saknas familjehem och HVB-platser.

 

Svårt att rekrytera ny personal

De flesta av de intervjuade tog också upp personalsituationen. Socialsekreterare blir sjukskrivna eller säger upp sig och det är svårt att rekrytera ny personal.

Just nu har kommunerna fått ett litet andrum eftersom antalet ensamkommande barn har minskat kraftigt den senaste månaden. Andrummet bör kunna användas till att göra de uppföljningar av ensamkommande barn som inte hunnits med, skriver Socialstyrelsen i rapporten.

Men i Arjeplog ser integrationschefen Miriam Kronberg inte direkt någon ljusning.

– Vi ska öppna ett nytt HVB-hem i en ombyggd skola nu i februari. Men jag ser inte direkt något andrum i sikte, säger hon.

 

Några siffror ur rapporten:

  • 46 procent uppgav att de inte hinner träffa de ensamkommande barnen och ungdomarna för enskilda samtal och när det hinner göra det uppger 60 procent att det är svårt att få tag i tolkar.
  • 86 procent svarade att de inte har möjlighet att följa upp gjorda placeringar.
  • 44 procent uppgav att de placerade i familjehem utan att ha genomfört en familjehemsutredning.

 

Läs mer

Kommuner i undersökningen som uppgivit att läget är kritiskt:

Arjeplog, Bräcke, Habo, Haninge, Ljusdal, Lund, Mörbylånga, Nybro, Nässjö, Olofström, Orust, Sigtuna, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Sölvesborg, Tanum, Valdemarsvik, Ystad.

Kommuner i undersökningen som uppgivit att läget är allvarligt:

Aneby, Arvika, Avesta, Boden, Dorotea, Eksjö, Färgelanda, Heby, Huddinge, Härnösand, Högsby, Kumla, Kävlinge, Lysekil, Malmö – söder, Malung-Sälen, Mora, Mönsterås, Salem, Sollentuna, Strömsund, Säter, Tibro, Tingsryd, Torsås, Täby, Uddevalla, Vilhelmina, Värnamo, Älvsbyn, Ängelholm och Östra Göinge.

På Socialstyrelsens sajt kan du läsa hela rapporten