De vann Socionom-SM

Elsa Stenström och Karin Olovsson från Göteborgs universitet tog hem segern i Sveriges första Socionom-SM, som hölls i veckan. Deras förslag om hur man kan inspirera killar att prata om partnervåld övertygade uppdragsgivaren Bris.

Tolv lag från åtta lärosäten har i veckan tävlat om förstaplatsen i den första upplagan av Socionom-SM, en casetävling för socionomstudenter. Tävlingen, som hållits under två dagar, gick ut på att arbeta tillsammans med arbetsgivare och använda sin kreativitet för att lösa deras utmaningar. Uppdragsgivare i år var Bris, som ställde frågan: Hur kan Bris verka för att fler killar som utsätter sin partner för våld ska använda sig av Bris stödverksamhet för att få stöd och hjälp?

Efter två intensiva och kreativa dagar gick till slut Elsa Stenström och Karin Olovsson, socionomstudenter på Göteborgs universitet hem med segern. Bris fastnade för deras förslag om att ta hjälp av fritidsgårdar för att få kontakt med de killar som annars kanske drar sig för att kontakta en stödlinje med fokus på samtal.

– Bris verksamhet fokuserar på samtal vilket attraherar tjejer. Den normativa bilden är att tjejer får lära sig att prata och killar får lära sig att göra och att vara aktiva. Så Bris måste finnas där killar finns och attrahera dem genom att göra grejer och vara med i aktiviteter, säger Elsa Stenström och Karin Olovsson.

Bredare perspektiv

Idén är att både personal på fritidsgårdarna och ungdomarna tillsammans med Bris ska vara delaktiga och hitta på evenemang som kan locka unga killar att vara med. Och att det ska finnas något som man kan diskutera efteråt. Exempelvis skulle man kunna arrangera en tv-spelskväll där man kan lyfta frågan om våld. Det är viktigt att ta vara på den kunskap och de relationer som personalen har byggt upp med ungdomarna, menar de båda, men också att killarna får se Bris i ett annorlunda sammanhang.

För Elsa Stenström och Karin Olovsson har det varit en intensiv, men lärorik upplevelse. Även om de båda jobbat med projekt tidigare tycker de att tävlingen gett dem ett bredare perspektiv på begreppet socialt arbete. 

– När man tänker socialt arbete är det första man tänker på kanske inte att jobba innovativt med verksamhetsutveckling. Men att jobba med case på det här sättet och spåna idéer är en påminnare om att man kan se bredare på organisationer och vilka typer av problem som de kan stå inför, och tänka mer innovativt i sina lösningar, säger de båda.

Stort intresse

Även om det är första gången som Socionom-SM arrangeras har intresset har varit stort, berättar Daniel Jarblad, ombudsman på Akademikerförbundet SSR. Han hoppas på ännu större uppslutning nästa år, efter att de första deltagarna kunnat dela med sig av sina erfarenheter till andra studenter.

– Det finns ett väldigt stort intresse bland socionomstudenter att visa vad man kan för arbetsgivare och att få en chans att tillämpa sina akademiska kunskaper i en yrkeslivskontext. Trots att de flesta inte har någon yrkeserfarenhet har de väldigt mycket att bidra med i form av idéer, förståelse och insikter om de problem som Bris och andra arbetsgivare har. Jag tror att deras förslag kommer att göra en stor skillnad, säger Daniel Jarblad.