Delad, nedlagd, slaktad eller vadå?

Arbetsförmedlingens framtid råder det delade åsikter om. I veckans Samhällsvetarpodd vrider och vänder vi på den omdebatterade myndighetens utmaningar och uppdrag.

Debattens vågor går höga om Arbetsförmedlingens framtid. Vi pratar med Anders L Johansson, som tidigare var generaldirektör för Arbetsmarknadsverket om hur man ska förstå dagens debatt om man ser den på armslängds avstånd. Debatten borde handla mer om det förändrade uppdraget än på hur myndigheten ser ut, menar Anders.

Arbetsförmedlingen har ett helt annat uppdrag idag än tidigare, menar han.

– Då var uppdraget att skapa rörlighet på arbetsmarknaden, inte minst geografiskt i en situation med full sysselsättning. Idag är det allt mer ett individualiserat utbildningsuppdrag, säger Anders L Johansson.

Fokusförflyttning

Han understryker att arbetsmarknadspolitiken idag i alldeles för stor utsträckning är fokuserad på att det är individen som är problemet.

– Fokus borde istället ligga på hur staten kan skapa arbetstillfällen – i allt från skogsnäring och miljöfrågor till vården och annat som är eftersatt, förklarar Anders L Johansson.

– Vi har en ekonomi och ett sysselsättningsläge som tillåter oss att skapa subventionerade nya jobb för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det borde partierna föreslå istället för att bara prata om att lägga ner, dela eller behålla myndigheten Arbetsförmedlingen, avslutar han.

Lyssna på podden på SoundCloud, iTunes eller Acast.