Det här ska du tänka på inför sommarjobbet

Så här års får vi alltid en massa samtal från studentmedlemmar som snart ska börja sommarjobba. Vad är det egentligen man ska tänka på när man skriver kontrakt?

Så här års får vi alltid en massa samtal från studentmedlemmar som snart ska börja sommarjobba. En vanlig fråga är vad som ska stå i själva anställningsavtalet, eftersom det är där som du och din arbetsgivare kommer överens om alla villkor. Det är viktigt att du får ett avtalet redan innan du börjar ditt jobb, så du inte riskerar några obehagliga överraskningar när du väl börjat. Vår studentombudsman Maria Åberg berättar vad du behöver ha koll på inför ditt sommarjobb, så att du inte riskerar några obehagliga överraskningar.

Kolla kollektivavtalet!

Först och främst är det viktigt att ta reda på om din arbetsgivare har kollektivavtal. Kollektivavtalet reglerar sånt som lön, arbetstid, övertidsersättningar, uppsägningstid och försäkringar.

Om du kommer att jobba inom är kommun, landsting eller en statlig myndighet kan du utgå från att de har kollektivavtal. Annars kan du fråga företagets personalavdelning eller kontakta oss så kan vi hjälpa dig att undersöka saken.

Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal ska du se till att du får ett individuellt anställningsavtal som liknar ett kollektivavtal så mycket som möjligt. Det som alla anställningsavtal bör innehålla är:

  • Ditt och din arbetsgivares namn och adress.
  • Vilket datum du tillträder ditt jobb.
  • Var arbetet ska utföras.
  • Dina arbetsuppgifter och eventuell yrkesbenämning eller tjänstetitel.
  • Anställningsform och eventuella uppsägningstider. Om du har en tidsbegränsad anställning ska det stå ett slutdatum för anställningen och vilken form av tidsbegränsad anställning som det gäller. Tänk på att om du har en tidsbegränsad anställning kan det vara så att du inte kan säga upp dig innan kontraktet har gått ut.
  • Lön och andra löneförmåner, som till exempel om du ska få övertidsersättning eller annat, samt hur ofta lönen ska betalas ut.
  • Arbetsdagens och arbetsveckans längd.
  • Och om det finns något tillämpligt kollektivavtal.

Om du har några andra frågor får du jättegärna höra av dig till oss, så hjälper vi dig. Du kan ringa SSR Direkt på 08 617 44 71. Eller så kan du gå in och läsa mer under fliken Jobb & Lön. Där finns en massa användbar information inte bara om avtal utan om anställningsformer och dina rättigheter på jobbet. 

Mer läsning

Det här täcker ditt kollektivavtal. 

Vilka anställningsformer finns det? 

Hur fungerar det om du eller din arbetsgivare vill avsluta din anställning?