Det politiska ledarskapet

Hur är det att vara partiledare i dagens politiska klimat? Möt Anna Kinberg Batra som var Moderaternas partiledare i nästan 1000 dagar, och hör diskussionen om hur det ser ut bakom kulisserna i vårens sista avsnitt av Chefspodden. 

Det är juni när Anna Kinberg Batra kommer på besök. Poddinspelning står på schemat, och mycket har hänt sedan hon lämnade partiledarposten 2017. I dag är Anna knuten till Handelshögskolan på Center for Advanced Studies in Leadership, där hon själv utgör ett tydligt exempel på ledarskap.

Hur skiljer sig det politiska ledarskapet från det i näringslivet? Ett parti är mer komplext än ett bolag, med många engagerade och ideella, många så kallade "stakeholders". Bolag har en tydligare struktur med ett tydligare ägande och ansvarsförhållanden. 

I politiken ska du navigera i en miljö med viktiga nyckelpersoner som har egna plattformar - som är både ägare och underställda och kontraktet med dem går inte att påverka. Anna beskriver det som att politiken kräver att man måste klara både det interna ledarskapet och en pressad mediastyrd omvärld. Polariseringen har ökat, och debatten är allt mer upphackad. 

Sociala medier påverkar politisk styrning

Sociala medier och internationaliseringen har gjort att dagens politiska klimat har ett helt annat tempo än tidigare. Politiken bli mer extern och reaktivt, och tiden för de interna samtalen med personer har minskat. 

Anna Kinberg Batra ser det idéburna inom partierna som viktigt. Det ger energi och gör att folk driver frågor eller kampanjar - i viss mån oberoende av tid och rum. Men Moderaterna har beskrivits som företagsliknande och som en toppstyrd organisation. I den kulturen är det lite riskfyllt att visa engagemang och riskera sin maktposition, vilket är paradoxalt med tanke på företagens innovativa och risktagande prägel som liknar en del av det ideella. Mycket har ändrats i partierna, i det politiska ledarskapet och i vår allmänna syn på hierarkier. Vi analyserar och tar ställning själva istället för att lita på ledaren. Historiskt har Moderaterna gnällt mycket på sina ledare, men har du vunnit så har folk följt sin ledare.

Viktigt att sätta gränser

Den ökade polariseringen i debatten går inte att ducka för. Man måste finnas i sociala medier, för som ledare måste du vara aktiv där väljarna finns. Anna är själv aktiv på Twitter, men valde att ta bort Twitter-appen i mobilen för att ge sig tid att ladda batterierna och på så vis förbli allert, en välgärning som även Trump borde ta efter. Politiker behöver inte vara snabbast eller spetsigast, men de behöver finnas i den politiska debattens centrum. Gärna med kunskap, analys och för att lyssna.

Det gränslösa arbetslivet för en politiker handlar kanske just om mediasnurren och utspelen, vilket gör att joggingrundan och god sömn blir allt viktigare. Du måste skapa dina egna gränser för att hålla, så att du har kraft när det verkligen behövs. Som partiledare måste du visa dig stark. 

Att få toppjobbet som partiledare är speciellt. Anna säger att det behövs ett tydligt mandat och gärna en viss startsträcka - något hon saknade. Men får du frågan tar du det - oavsett var i livet du befinner sig. Det är då chansen finns och dessutom har många politiker idealistiska skäl - man vill påverka och åstadkomma mycket.

Vad skiljer en partiledning från en företagsledning? Givetvis finns det mycket, men något som är synligt inom politiken är att det finns få sammanhang där du kan vara öppen och dela förtroenden utan att det uppfattas som en svaghet som utnyttjas av andra som vill ha din position. Därför är det viktigt att hitta människor som du litar på till 110 procent, och som du kan prata med om allt. 

Skillnad mellan kvinnor och män 

När det gäller synen på män och kvinnor i ledarskapspositioner så finns det många likheter i politiken och inom företag.

Kvinnor bedöms som personer, män efter sina resultat.

Det märkts också i media och i förväntningar på hur en ledare agerar. Ett tydligt exempel går att hämta från USA, när Hillary Clinton kandiderade mot Donald Trump. Hillary tilltalades med förnamn och var inte "likeable enough" medan Trump - som omnämndes med efternamn - ansågs vara en stark ledare. Det togs ingen hänsyn till Trumps plumpa uttalanden. 

Avslutningsvis blickar vi framåt och avslutar vårens sista Chefspodden ganska hoppfullt med en reflektion kring polarisering och hur politiken ser ut i dag. Missa inte det. 

Tävling! Vinn ett signerat exemplar av boken Inifrån

2018 utkom Annas bok Inifrån som handlar om Annas tid som partiledare. Boken är hennes personliga berättelse om de dramatiska åren i svensk politik, hennes vardagsliv som statsministerkandidat och om ledarskap när allt vändes upp och ner. 

Vill du vinna ett signerat exemplar? 

Lyssna på podden och skriv en reflektion där du ger din syn och önskan på det politiska ledarskapet. Mejla det till Hanna Broberg, hanna.broberg@akademssr.se