En för alla, alla för en

Hur vänder man utanförskap till innanförskap? Susanna Alakoski träffar Musketörerna, som guidar utsatta människor till ett värdigt liv.

Utanförskap vi all ära – nu talar vi om vägen till innanförskap istället. Michaela Sjögren Cronstedt växte upp i Rågsved och hennes tre bröder dog unga. Själv utbildade hon sig till jurist och socionom och har arbetat på Rädda Barnen i nästan 30 år, både som ombudsman för ensamkommande flyktingbarn och som utredare om barns rättigheter.

År 2007 var hon med och startade organisationen Musketörerna i Rågsved, som guidar utsatta människor genom samhällets karuseller och labyrinter. Detta för att se till att de får sina grundläggande rättigheter tillgodosedda och känner stöd i att tala i egen och i gemensam sak.

Karta över utanförskap

Musketörerna har idag guidat 700 personer till ett värdigt liv, och har tagit fram ett start-kit som kan beställas av alla som vill dra igång egen musketörsverksamhet i landet. I boken Barn berättar kommer Musketörernas egna barn till tals. Där berättar de om en uppväxt där inte allt var svart ­– det fanns grönt, lila och kärlek också.

De har också tagit fram det som de kallar för utanförskapskartan, som använder sig av Tokyos tunnelbanekarta för att illustrera vad det innebär att befinna sig utanför. Här står de hundratals stoppen för allt ifrån vräkningshot och blanketter till överklaganden, intyg och besök av kronofogden. Du kan läsa mer om Musketörernas verksamhet och verktyg på deras hemsida, eller se dem i dokumentären Vi som överlevde Rågsved.

Varför inte?

I veckans podd valde Michaela Sjögren Cronstedt några rader av Robert Kennedy som sitt favoritcitat.

"Vissa människor ser saker som de är och frågar sig varför?
Andra ser dem som de kunde vara och frågar "varför inte"?"