En feministisk regering måste göra mer för jämställda löner

Kvinnor har lägre ingångslöner än män och orättvisan förstärks genom hela arbetslivet. Att återinföra de årliga lönekartläggningarna är ett effektivt verktyg som regeringen har inom räckhåll, skriver förbundets ordförande Heike Erkers och andra representanter för 15:56-rörelsen.

Det är dags att gå från ord till handling, manar de 17 undertecknarna av debattartikeln, som publiceras idag i Sydsvenskan.

"En feministisk regering måste göra mer för att förändra de ihållande löneskillnaderna. Genomsnittskvinnan tjänar 4 500 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad. På ett år blir det 54 000 kronor".

Debattörerna påpekar att Stefan Löfven i valrörelsen lovade att under sitt första år som statsminister återinföra årliga lönekartläggningar, som är ett viktigt verktyg för att upptäcka och göra något åt osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Nu har ett år gått utan att löftet har uppfyllts, understryker debattörerna.

"Vi, kvinnoorganisationer, fackförbund och partiernas kvinnoförbund, vill inte vänta längre. Vi vill ha svar - varför duckar den feministiska regeringen för frågan om lönekartläggningar?"

Läs hela debattartikeln här.