Energi och glädje i chefsrollen

Chefsrollen är ansvarsfull och ofta stressig. Men det finns en massa glädje och energi också! Det lyfter vi i veckans Chefspodden. 

I Chefspodden handlar det ofta om sådant som är motigt eller det som behöver förändras och där chefernas förutsättningar inte är bra. Därför tyckte vi att det var dags att leta efter glädjen och energin som gör att chefer väljer att fortsätt och gillar att gå till jobbet.

Denna vecka träffar vi Christina Rapp Lundahl som är kommundirektör i Järfälla. Hon har över 25 år som chef i bagaget och ser sig som drivande, gillar utveckling och att nå resultat. En av de saker som Christina lyfter fram för egen del är träningen, att fylla på sin energi och hålla sig fysiskt stark.

– Det handlar om att som chef ha energi och kunna ge energi till medarbetare och de processer som man håller på med. Men också kultur och att träffa människor som gör helt andra saker är viktigt för att byta perspektiv och få nya tankar, säger Christina Rapp Lundahl.

Balans och återhämtning

Att många höga chefer tränar och tävlar har ibland diskuterats. För Christina är det viktigt att man inte tvingar andra att göra som man själv – det räcker gott med en lunchpromenad eller det som passar för var och en. För några är loppen, utmaningen och resultatet – att ha ett tydligt mål – det som är stimulerande och bra. För andra finns det annat som ger balans och återhämtning.

I podden samtalar vi om arbetslaget och vikten av att bygga sitt team. Chefer är ganska ensamma, men Christina trivs i den ensamheten också. Ledningsgruppens olika erfarenheter och kompetens, att få till ett samarbete och kunna stötta varandra bidrar också till att nå bra resultat och för glädjen i chefsrollen.

Samhällsengagemanget och fokus på uppdraget är också viktigt för att veta att man gör rätt saker och känna motivation. Det handla inte om att medarbetare och chefer har medborgarnas uppdrag direkt, det han man indirekt via politikerna. Men det handlar ändå om att förstå och anstränga sig för att göra bra verksamheter för olika brukare och de som är berörda av verksamheterna. Veckans podd fokuserar på energin och att se framåt.