Facket+chefen=sant

Facket och chefen framställs ofta som motståndare. Men det behöver inte vara så. I veckans Chefspodden pratar vi om samarbete, och hur det är att vara parter – utan att behöva vara motparter.

Ofta sägs det finnas en motsättning mellan facket och chefen, men ofta inte alls är så. I den senaste chefspodden pratar vi om hur det tvärtom finns mycket att samarbeta om och att vi ofta kan ha ett gemensamt synsätt. Denna vecka har vi med oss Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, med ett förflutet inom HR och som arbetsgivarföreträdare.

Så klart finns det situationer där man företräder olika perspektiv. Det ligger i sakens natur. Men I det finns ofta möjligheter att hitta lösningar om båda parter är villiga att anstränga sig lite. Hur ser rollfördelningen ut och hur är det att vara parter utan att behöva vara motparter? 

Viktigt med bra dialog

I utvecklingsarbetet behöver både facket och chefen varandras kunskaper. Kompetensförsörjning, förändringar av organisationen, synen på profession och digitalisering är några exempel på områden där en bra dialog ger bra lösningar. Löneprocessen är ett bra exempel på en fråga som många från facket brinner för och där cheferna ofta inte ges tillräckliga möjligheter att påverka utrymmet och strukturen. I podden ger Markus Furberg exempel på erfarna chefer som bygger samarbetet med facket, och hur viktigt det är med en bra dialog. 

Hur ser det ut på din arbetsplats? Vilka frågor vill du som chef lyfta med facket?