Fältassistenten: Vi gör skillnad

Bild på fältassistenten Martin Eidensten, som har svart t-shirt, halvlångt hår och skägg.

Arbetet med att förebygga våld och trakasserier måste pågå året runt, inte bara under en vecka i augusti. Det menar en fältassistent som var på plats under festivalen We Are Sthlm i somras.

På festivalen We are Sthlm i somras utsattes en mängd unga tjejer för trakasserier av tafsande killgäng. Trots att övergreppen var omfattande beskrev polisen festivaldagarna som lugna. Händelserna uppmärksammades i media först efter nyår 2016, då anklagelser om mörkning har riktats mot både poliser och mediehus. 

Martin Eidensten jobbar som fältassistent i Farsta Stadsdelsförvaltning och sitter som ledamot i Föreningen Storasyster. I ett mycket uppmärksammat inlägg på bloggen Fältarbetaren skriver han om de övergrepp mot unga flickor och kvinnor som inträffade under en ungdomsfestival i Kungsträdgården i somras. Till Akademikern säger han att situationen gjorde honom väldigt upprörd.

– Jag blev otroligt frustrerad att det var som det var. Det var övergrepp redan 2014. Även om jag upplevde att det hade hänt mycket inför 2015 var det fortfarande ett stort problem, säger han.

Stort engagemang

Att övergreppen skulle varit ”hemliga” eller ha mörkats, som rapporterats i medierna, är alltså inte en bild han håller med om. Med tanke på tidigare händelser var både fältassistenter och andra grupper som arbetade med ungdomar under festivalveckan 2015 var väl förberedda på att övergrepp troligtvis skulle förekomma. Det var något som diskuterades ständigt, förklarar han. Fältassistenterna hade ett eget tält på festivalen under kvällen, och organisationen Fatta man och Stockholms stads projekt Respekt och självrespekt hade aktivitetstält på dagen.

– Vi hade utsättningsmöten där vi gick igenom vad vi hade för fokus och hur vi skulle agera. Vi pratade om nya strategier, hur vi kunde förebygga och ge stöd till personer som utsattes. Alla var otroligt engagerade i att arbeta mot det. Vi, poliserna, arrangörerna och övriga aktörer på plats, säger Martin Eidensten.

Personalen gick också upp på scenen innan spelningar och pratade om respekt, gemensamt ansvar och att hjälpas åt att säga ifrån. Engagemanget till trots var det många tjejer som kontaktade fältassistenterna om sexuella övergrepp och killar som upplevdes som obehagliga.

Manlighetsnormer frodas

Martin Eidensten rapporterade vidare till polisen, som han upplevde agerade snabbt. Uppenbarligen finns det dock frågetecken kring vad som hänt sedan, tillägger han. Han tycker inte heller att det gjorts tillräckligt för att förebygga övergrepp på festivalen. Men förebyggande arbete handlar inte bara om punktinsatser under en festivalvecka. Attityder och normer kring manlighet och sexualitet frodas överallt och hela tiden. Skolor och fritidsgårdar är två exempel. Och sociala medier har gjort det lättare att sprida budskapet vidare, menar Martin Eidensten.

– Det behövs större fokus på förebyggande arbete. Det skulle man spara så mycket pengar på i längden. Har man hög belastning i socialtjänsten kanske man ska dubbla antalet fältassistenter och efter några år kanske det inte är lika högt tryck. Men det är snarare tvärtom, att det är fälttjänsterna som skärs ner när det blir ekonomiskt svårt, säger Martin Eidensten.

Fältassisterna fungerar som ett slags mobil och uppsökande kurator, förklarar han. De finns där ungdomarna själva finns – på skolor, fritidsgårdar, badplatser och festivaler. De har möjligheten att diskutera specifika frågeställningar, men också att ta sig tid med enskilda ungdomar när det behövs.

– Det är jättesvårt, men samtidigt så underbart fantastiskt när det funkar. När man når en person eller får en enda elev att må lite bättre eller att säga ifrån när det händer något. Jag är övertygad om att vi gör skillnad, säger Martin Eidensten. 

Text: Ylva Mossing