Får du växa på jobbet?

Om vi inte får använda vår kompetens och utvecklas på jobbet riskerar vi hälsan. Det visar ny svensk forskning. Men att få växa på jobbet är ingen självklarhet. Tvärtom. Färsk statistik visar att var tionde akademiker har ett jobb som bara kräver gymnasieutbildning. I nya numret av Akademikern berättar vi om hur akademisk kompetens har blivit en livsviktig fråga.

Häng med Migrationsverkets Hans Fagerlin på en fartfylld resa när han skapar förutsättningar för medarbetarna att utvecklas och växa i sina yrkesroller. Han leder HR-avdelningens arbete med Migrationsakademin, som är myndighetens satsning på akademisk kompetens. Men mitt i det långsiktiga arbetet tvingas han ta fram introduktionsprogram för de många nyanställda som ska jobba med nyanlända forskare. Åtminstone tillfälligt hotar världshändelserna att urholka den långsiktiga kompetenssatsningen på personalen.

I Akademikerns tema om akademisk kompetens konstaterar forskare att det är viktigt att få använda sina kunskaper för att trivas på jobbet. Men det är inte självklart att alla får göra det. En färsk undersökning från Saco visar att var tionde akademiker har ett jobb som bara kräver gymnasieutbildning. I vissa grupper, som samhälls- och beteendevetare, är det nästan var femte.

Inte heller bland dem som har ett arbete på rätt nivå får alla växa. Forskare berättar att det är en trend på arbetsmarknaden att inte ta tillvara kompetensen hos medarbetarna. I stället för att använda vår kunskap och vårt omdöme tvingas vi passa in oss i färdiga mallar och utföra jobbet på ett sätt som vi inte alltid tror på. Några som upplever att deras kunskap stängs in är medarbetarna på Kriminalvården i Luleå. De berättar om att myndighetens satsning på evidensbaserade arbetssätt inte matchas med medarbetarnas kompetens.

Det här är inte bara tråkigt för individen, det är farligt för både hälsan och ekonomin. Högre utbildningsnivå brukar associeras med bättre hälsa och längre liv. Men om vi inte får använda vår kunskap på jobbet blir effekten den motsatta, visar ny svensk forskning. Överkvalificerade personer riskerar till och med att dö i förtid jämfört med välmatchade kollegor.

I Akademikern nr 5 kan du också läsa om Tarja Brandeus, socionomen och juristen som valt att göra karriär som bemanningsanställd, men som också insett att landets socialtjänster skulle må bättre om hon avskaffade sig själv. I vår Spaning berättar vi att rätten till deltid för småbarnsföräldrar är uppe till diskussion. När ett barn kryper in i familjen går mammor ner i tid, medan pappor jobbar lika mycket som tidigare. Du får också veta vad som gäller om du råkar ut för en arbetsskada.

Tidningen landar i din brevlåda i dag. Och finns förstås på akademikern.se

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se

Trevlig läsning!