”Finns ett starkt sug att tala om social oro”

Utsatthet, missbruk och fattigdom är frågor som författaren och socionomen Susanna Alakoski inte är rädd för att beröra. I höst gör hon debut i Socialtjänstpodden. ”Det finns ett sug att tala om den sociala oron i samhället”, säger hon.

Susanna Alakoski gjorde författardebut 2006 med uppmärksammade romanen Svinalängorna. Sedan dess har det blivit ytterligare en roman, barnböcker och flera pjäser. Oftast är det ämnen som missbruk, utsatthet och fattigdom som står i centrum i hennes verk.

I september sänder hon sitt första program i Socialtjänstpodden, Akademikerförbundet SSR:s podd.

– När jag varit ute och föreläst har jag uppfattat att det finns ett starkt sug att tala om den sociala oron som många upplever. Man är orolig för statens nedmontering av välfärden, det kan handla om oro för fattigpension, otrygga gator, terror, våld, socialförsäkringsfrågor och bostadspolitik. Och de ämnena kommer jag att ta upp i podden, säger Susanna Alakoski som i botten är socionom.

Hon menar att det behövs ett större socialpolitiskt samtal i samhället, och vill därför rikta blicken mot det förebyggande sociala arbetet som hela tiden pågår, men som tenderar att hamna i bakgrunden i debatten.

– Jag kommer också att prata om social historia. Jag har uppfattat att det finns en längtan av att återkoppla till historien, hur såg tiden för studielånen ut? Vilken roll spelade reformen 1913, som förvandlade fattighjon till folkpensionärer, för värdigheten? Det finns ett stort fält av social vetenskap som jag hoppas kunna dela med mig av.

Susanna Alakoski gör fem program under hösten och fem under våren. Här kommer hon att bjuda in forskare, branschfolk, historiker och organisationer som jobbar med sociala frågor.

– Jag tar gärna emot tips på ämnen som ni vill höra mer om, säger hon. 

Text: Stina Loman, Akademikern