Fler länder begår brott mot de mänskliga rättigheterna i arbetslivet

Att jobba för bättre arbetsvillkor är i många länder förenat med stora risker. Hot, avsked, fängelse, sexuella trakasserier, tortyr eller till och med mord drabbar arbetstagare och fackligt aktiva i fler länder än tidigare, visar världsfacket ITUC:s årliga rättighetsindex.

Läget för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet har försämrats på flera punkter under det senaste året. Bland annat har antalet länder där arbetstagare gripits eller fängslats när de ställt krav på bättre arbetsvillkor eller demokratiska reformer ökat från 35 till 44. I minst 73 länder har arbetstagare som försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor blivit avskedade eller avstängda från arbetet, jämfört med i 53 länder året innan. I minst elva länder har arbetstagare mördats eller försvunnit, ofta i syfte att skrämma fackligt aktiva.

– Fria fackföreningar är grundläggande för att utveckla demokratin och förbättra mänskliga rättigheter i arbetslivet, skapa social trygghet och minska fattigdomen. Därför är det oerhört viktigt att vi både i Sverige och internationellt verkar för att stoppa kränkningar av fackliga rättigheter, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Bland de tio sämst rankade i rättighetsindexet är Kina, Guatemala och Förenade Arabemiraten. Men också några av svenskarnas favoritländer att turista i – Thailand, Turkiet och Indien – dyker upp på listan. 

ITUC:s rättighetsindex

• Antalet länder där arbetstagare gripits eller fängslats när de ställt krav på bättre arbetsvillkor eller demokratiska reformer har ökat från 35 till 44.

• Antalet länder där arbetstagare har blivit avskedade eller avstängda från arbete efter att ha försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor har ökat från 53 till minst 73.

• 70 procent av rapportens 141 länder utesluter vissa yrkesgrupper från strejkrätten i nationella lagar eller rättspraxis.

• Mord och försvinnanden av arbetstagare har skett i minst 11 länder, ofta för att skrämma de fackligt aktiva. Bara i Colombia mördades 22 personer.