Förbundets Solidaritetsfond skänker 50 000 SEK till UNHCR

Bilder på familjer som flyr över Medelhavet har följt oss hela året, liksom de dagliga rapporterna över hur många människor som dör på havet på väg mot ett liv i fred och trygghet. Hjälpbehovet är stort – och vi är många som vill hjälpa.

Den humanitära katastrofen kliver ur TV skärmen rakt in i våra vardagsrum. Vi har den bredvid oss på morgontidningarnas framsidor till frukost och på sociala medier delars artiklar och bilder i en aldrig sinande ström. 

Vi är många som bara vill skrika rakt ut! 

Nu får det vara nog! 

Inte en enda människa till ska behöva dö på sin färd från krig och förtryck till ett liv i trygghet!

Inte ett enda barn. Inte en enda bror eller syster till ska behöva förlora sitt liv! 

Det måste bli ett tvärstopp för skrupelfria flyktingsmugglare som tjänar grova pengar. 

Det som hände på tågstationen i Budapest – det är helt enkelt ovärdigt! 

Det är dags att upphäva Dublinkonventionen! 

Och det är inte OK att reseföretagen agerar gränspoliser-avskaffa Transportörsdirektivet.

EU:s medlemsländer måste ta sitt ansvar. Tillsammans! Det behövs fler lagliga vägar in i Europa – NU. 

Inför humanitära pass. 

Sätt in fler räddningsfartyg i Medelhavet. 

Och Sverige kan bättre! Vi är en flyktingpolitisk stormakt – ta den platsen i EU-debatten. 

Vi kan ta emot fler flyktingar. Och vi kan ta emot dem på ett bättre sätt. 

Vi kan ta emot fler ensamkommande barn. 

Vi kan hjälpas åt mer och fler kommuner måste dela på ansvaret.

50 miljoner på flykt

Idag befinner sig minst 50 miljoner människor på flykt i världen. En bråkdel av dem kommer till Europa och omkring 80 000 flyktingar kom till Sverige förra året. Kriget i Syrien har pågått i fem år. Den humanitära katastrof det inneburit är ofattbar och det internationella biståndet räcker inte. 18 miljoner människor i och kring Syrien beräknas vara i stort behov av hjälp. 3,9 miljoner människor har lämnat Syrien och 10 miljoner människor är på flykt inom Syrien. I Libanon finns över en miljon syriska flyktingar.

Många vill hjälpa

De senaste dagarna har visat att det finns ett stort och grundmurat stöd för en generös svensk flyktingpolitk. Riksdagens främlingsfientliga parti står sig slätt och har inga svar. Flera av näringslivets profiler kräver öppna dörrar. Utrikesminister Margot Wallström visar att regeringen tar frågan på största allvar och Centerpartiets Annie Lööf satte Jimmie Åkesson på plats tidigare i veckan. Det är dags för en blocköverskridande överenskommelse om det generösa och värdiga flyktingmottagande som Sverige ska erbjuda.

Vi är många som vill hjälpa. Insamlingsorgansiationerna talar om rekord. Många hör av sig till volontärverksamheter runt om i landet för att erbjuda hjälp. Insamlingar av kläder och andra förnödenheter har också fått förstärkning. Och hjälpbehovet är stort. Det behövs förstås pengar och en rad hjälporganisationer har startat insamlingar. 

Solidaritetsfonden skänker ytterligare 50 000

Förbundets Solidaritetsfond beslutade idag att skänka 50 000 kronor till UNHCR. Hjälpbehovet är enormt, läget är akut och alla insatser behövs. Förbundets Solidaritetsfond har tidigare uppmärksammat kriget i Syrien. (Du kan läsa här och här.) Vi har skänkt pengar till Syriens kvinnor i syfte att öka kvinnors deltagande i fredsprocessen och vi skänkte pengar till UNHCR:s viktiga arbete i flyktinglägren tidigare i år.

Öppet Sverige!

Öppet Sverige är vad vi kallar vårt viktiga tema under denna kongressperiod. Vi tog vårt avstamp på kongressen i maj. Vi presenterade vår inriktningsrapport som bygger på svaren från den stora enkätundersökning som genomfördes under våren. Under hösten kommer vi att presentera ett antal delrapporter med fördjupade analyser och förslag från proffsen om hur mottagandet kan bli bättre. Vi har ett stort asylmottagande i Sverige av humanitära skäl. Det är djupt förankrat och har en lång tradition. Människor ska kunna fly från krig och förföljelse och få skydd och asyl i Sverige.

Du som vill kan t ex skänka en hundralapp och välja mellan:

Radiohjälpen, pg 991650-5 eller sms:a  FLYKT till 72999

Röda Korset, sms:a  Röda Korset till 72900

Rädda Barnen, sms:a Akut100 till 72911

UNHCR, sms:a FLYKTING100 till 72980

Palmecentret, sms:a FLYKT100 till 72 456