Förbundsdirektören: Därför står vi upp för Öppet Sverige

Lars Holmblad

Förra året kom över 2 200 personer till Kallbadhuset under Almedalsveckan och stod upp för ett Öppet Sverige med oss. Mycket glädjande. I år har vi breddat arrangemanget och pratar också om likabehandling och antidiskriminering.

Varför gör vi det? 

Därför att vi är fast övertygade om alla människors lika värde. Därför att demokratin inte kan tas för given. Den måste försvaras varje dag. 

Det räcker med att se sig om i världen. I flera länder rullas mattan tillbaka för HBTQ-personers rättigheter. I vårt grannland Danmark finns förslag om hårdare straff för personer som bor i vissa utsatta områden. Ryska trollfabriker stör de fria och allmänna valen i Europa och USA. Alternativa fakta blir sanningar som sprids som löpeldar i sociala medier och förpestar de demokratiska samtalen. Och här hemma verkar de politiska partierna tävla om den hårdaste retoriken mot asylsökande och invandrare. 

Vårt förbund har en vision om ett öppet och demokratiskt samhälle där kompetens värderas, oavsett vem du är. Där det är viktigare vart du är på väg, än varifrån du kommer. Här finns inte plats att berätta om allt det konstruktiva arbete vi gjort inom ramen för Öppet Sverige och kring likabehandlingsfrågor. Men ta gärna del av vårt arbete och våra ställningstaganden här på vår hemsida. 

Alla håller inte med oss. 

En del vill inte ha ett öppet och demokratiskt samhälle där olikheter ses som en tillgång. 

En del har synpunkter på de artister vi har med oss. Vi har noterat ett visst intresse i sociala medier för Özz Nûjens familj och deras fastigheter på Gotland.

Låt mig klargöra följande:

Vi tar självfallet avstånd från allt som har med svartarbete och svarta pengar att göra. Vi står upp för den skattefinansierade välfärden där många av våra medlemmar verkar. Men vi deltar inte i några spekulationer kring olika uppgifter i media. Så vitt känt är Özz Nûjen inte är under utredning, åtalad eller dömd för något. Är man inte skyldig är man oskyldig. Det är en viktig princip i ett rättssamhälle. Vi accepterar inga folkdomstolar i sociala medier. 

Nu har vi en del troll i våra trådar på sociala medier och det gör oss än mer övertygade om vikten av att stå upp för öppenhet, demokrati och en anständig samhällsdebatt. Det borde fler göra. 

Välkomna till Kallis!

Lars Holmblad
Förbundsdirektör