Forskare: Erbjud yrkesrådgivning mitt i livet

Vi måste orka jobba allt längre när pensionsåldern skrivs upp. Samtidigt tampas många med ohälsa och sjukskrivningar. Hur ska vi orka? Nu har forskare frågat 69-åringar som fortfarande jobbar och hittat receptet.

När du är mellan 45-50 år bör du se över din jobbsituation. Det menar forskare vid Göteborgs universitet som har djupintervjuat 47 personer i Västra Götaland som jobbade minst halvtid och var i åldrarna 69-75 år.

Gemensamt för alla intervjupersoner var att de i 50-årsåldern börjat reflektera över sitt fortsatta arbetsliv och sin livssituation.

– Det handlade inte om att de ville planera hur länge de skulle jobba, utan de ville vara trogna sig själva och bejaka sina önskemål i livet, det var ett slags självförverkligande, säger Kerstin Wentz, forskare och psykolog vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset, som arbetat med studien.

Många valde att gå vidareutbildningar eller säga upp sig från sina fasta tjänster för att istället starta eget företag. Men det skedde inte utan att de blev ifrågasatta av omgivningen, flera frågade om det var rätt att byta bana så sent i livet.

– Ett tips här är att inte ha för långa målsättningar. Sök andra jobb och se över hur din arbetsmiljö är, det är nämligen viktigt att den är bra och erbjuder hög egenkontroll och intressanta arbetsuppgifter.

Forskarnas resultat visar att intervjupersonerna mådde mycket bra i sina liv, och att de var ovanligt ödmjuka och hade hög integritet.

– Arbetet är ett sätt att komma till sin rätt som människa, man tar tillvara på sina egna resurser och blir en mer självständig person. De här personerna hade en forskarattityd till världen, det vill säga de var mer analytiska och tänkte mycket själva. Personerna hade visserligen haft svåra passager i livet, men få avgörande förluster. Och deras expertis var efterfrågad i arbetslivet. Man förstod också behovet av att ha ett nätverk.

Många var också bra på att motionera och återhämta sig. De jobbade halvtid och hade flexibla arbetstider för att inte pressa sig själva för hårt.

– Forskning visar att om du är i 45-årsåldern och på olika sätt ser över sin arbetssituation och förbättrar den så kan du också backa ohälsoprocesser, säger Kerstin Wentz som hoppas att 45-åringar framöver ska erbjudas yrkesrådgivning, på liknande sätt som ungdomar får innan de inleder sitt yrkesliv.
– Andra viktiga åtgärder från samhället sida kan vara att förlänga rätten till studielån och också lagstifta om rätten till ledighet för att testa annat arbete.  

Text: Stina Loman, Akademikern