Förslag: Gör det billigare att vara med i facket

Nästa år ska fackavgiften bli avdragsgill och dessutom ska en karensdag tas bort. Det föreslår regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar DN.

Efter budgetförhandlingar har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om att införa avdragsrätt för fackföreningsavgiften från och med juli nästa år. Det betyder att alla som är fackanslutna kan göra ett skatteavdrag med 25 procent på medlemsavgiften, skriver Vänsterpartiet på sin hemsida.

För en medlem i Akademikerförbundet SSR som arbetar mer än halvtid innebär det 780 kronor mer i plånboken på ett år. 

Förslaget finns med i höstbudgeten för 2018 och för staten blir det en kostnad på närmare 2,7 miljarder varje helår, skriver DN.

Fackföreningsavgiften har varit avdragsgill tidigare, men den möjligheten försvann 2007. Däremot har arbetsgivarorganisationer fått fortsätta göra avdrag för sina medlemsavgifter, säger Jonas Sjöstedt (V) till tidningen Arbetet.

Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR, ser positivt på att avdraget för fackföreningsavgiften införs så att det blir mer jämlikt mellan arbetsgivare och fack.

– Vi tycker principiellt att det är korrekt att likställa rätten till avdrag. Vi kommer att följa förslaget framöver, säger han.

Regeringen vill också att en karensdag i a-kassan tas bort, så i stället för sju dagar ska det bli sex dagar. Även detta ingår i regeringens höstbudget och ska börja gälla från 1 juli 2018.

Text: Stina Loman, Akademikern