Fråga SSR Direkt: Ändrad sista dag för anställning

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar hur man kan hantera uppsägningstid.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Hur ändrar man sista dag för anställning?

Jag sade upp mig för ett par veckor sen och min sista dag för anställning skulle vara sista juli. Nu vill arbetsgivaren att vi ändrar och att jag jobbar en bit in i augusti. Det är helt okej för mig att förlänga men går det och vad ska man tänka på?

/Privatanställd Kurator

Svar: Hej! Det viktiga är att ni tillsammans dokumenterar att ni överens om vilket datum som är sista dag för anställningen så att det inte efteråt, vid löneutbetalning och slutlön, uppstår tvivel om när du slutade anställningen.

När man själv säger upp sig gäller i normalfallet uppsägningstiden från den dag du lämnade in beskedet till arbetsgivaren. Hur lång uppsägningstid du har följer av lag eller avtal (ditt enskilda eller kollektivavtal). Om du eller arbetsgivaren vill ändra sista dag för anställningen måste detta gemensamt dokumenteras för säkerhets skull. Detta för att samtliga rättigheter och skyldigheter i anställningen gäller fram till och med sista anställningsdagen. Det ska sedan tydligt framgå i arbetsgivarintyget vilken din anställningstid var, när du tillträdde tjänsten och när du avslutade den. Även orsaken till anställningens avslut ska framgå. Glöm inte att sedan anmäla dig till arbetsförmedlingen senast första arbetslösa dagen.