Fråga SSR Direkt: Är löneavdraget för stort?

FAQ

Det verkar som om arbetsgivaren har dragit av för mycket lön för mina lediga dagar. Vad är det som gäller?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

För stort löneavdrag

Jag var ledig utan lön i två arbetsdagar. Det valde jag för att jag behövde kvarstående semesterdagar till julledigheten. Mitt jobb är som utredare i en kommun och jag har jobbat här några år. När lönebeskedet kom hade nästan tre dagslöner dragits av! Det kan väl inte vara i sin ordning. Hur ska jag gå vidare.

/Undrande medlem

Svar: Det du beskriver är alldeles säkert korrekt. Ledighet utan lön kan bli oväntat dyr. Det är något som många inte tänker på. Din ordinarie arbetstid är ju förlagd till fem dagar per vecka. Och två dagars ledighet utan lön ska regleras.

Löneavdraget är då enligt avtalet 1,4 dagars lön per ledig dag. Enkelt uttryckt kan man säga att varje arbetad dag ska bära sin del av helgens lönekostnad. Du har ju månadslön. Och tar man till exempel fem dagar ledigt utan lön med löneavdraget 1,4 per dag så är helgens lön hanterad. Som sagt verkar avdraget vara riktigt gjort. Och det här är en vanlig beräkningsmodell på arbetsmarknaden.

Hör gärna av dig om det finns kvarstående frågetecken kring detta.