Fråga SSR Direkt: Är utmattning en arbetsskada?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som blivit sjukskriven på grund av utmattning.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Räknas mitt utmattningssyndrom som arbetsskada?

Jag har haft väldigt mycket att göra på jobbet den senaste tiden och nu har jag blivit sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Räknas det som arbetsskada? Kan ni hjälpa mig?

/Lena

Svar: En arbetsskada ska vara en personskada. Den ska ha uppkommit genom ett olycksfall i arbetet, eller ett färdolycksfall, eller genom arbetssjukdom eller smittsam sjukdom i vissa fall.

En arbetssjukdom beror på att du har utsatts för något skadligt i arbetsmiljön som påverkar din fysiska eller psykiska hälsa. Det kan till exempel vara psykiskt påfrestande arbetsförhållanden som kan orsaka psykiska besvär eller psykosomatiska sjukdomar.

När du har läkarintyg på att din sjukdom eller skada har orsakats av faktorer i arbetet så bör du kontakta skyddsombudet på arbetsplatsen, eller om sådant saknas SSR Direkt, för anmälan i samråd. Arbetsgivaren ska anmäla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet, såväl kroppsliga skador som ohälsa utifrån psykosocial arbetsmiljö/hot. Anmälan ska ske till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.

Om din arbetsgivare har arbetsskadeförsäkringen, eller är skyldig att teckna försäkring hos AFA Försäkring, kan du få ersättning. (Är du osäker så kontakta din arbetsgivare, facklig representant eller kundservice på AFA Försäkring 0771-88 00 99). Det beror även på vad det är för skada du råkat ut för. För att en arbetssjukdom ska kunna ge ersättning från arbetsskadeförsäkringen måste den först ha utretts och vara godkänd av Försäkringskassan (eller finnas i ILO-förteckningen). Det måste finnas en tydlig koppling mellan arbetet och skadan. Besvären måste också finnas kvar minst 180 dagar efter att sjukdomen visade sig.

Vill du veta mer om sjukskrivning och arbetsmiljö hittar du mer information här på hemsidan.