Fråga SSR Direkt : Arbetslös och utan sjukpenning?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en person som är sjukskriven och undrar vad hen behöver tänka på när anställningen upphör.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Söka jobb trots att jag är sjuk? 

Jag har varit sjukskriven under en längre tid och kan inte gå tillbaka till mitt jobb. Försäkringskassan kommer inte att betala sjukpenning längre och jag vill inte och orkar inte söka jobb. Min arbetsgivare och jag har gjort en överenskommelse om att min anställning upphör sista maj. Jag kommer att få ett avgångsvederlag och det känns skönt att få gå vidare. Men jag undrar vad behöver jag tänka på nu? Kan jag ta det lugnt ett tag och strunta i att söka jobb eftersom jag fortfarande inte mår bra och har ju pengar?

/Sjukskriven och snart utan sjukpenning och jobb

Svar: Det är en svår fråga och egentligen skulle jag vilja ställa en rad kontrollfrågor kring er överenskommelse och din specifika situation muntligen, men jag ska försöka ge dig några hållpunkter.

Om ingen av mina kollegor varit med i dialogen kring din situation och om ni inte redan tecknat överenskommelsen så tycker jag att det är bra om du hör av dig till oss så att vi får titta på den och se så att alla dina rättigheter är skyddade.

Om Försäkringskassan nekat dig fortsatt sjukpenning är det jätteviktigt att du anmäler dig som aktivt arbetssökande första vardag efter att din anställning upphör. Detta eftersom att din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) inte är skyddad annars och om du skulle till exempel bryta benet en vecka senare och då ha rätt till sjukpenning finns det ingen inkomst att grunda ersättningen på. För mer information om SGI ringer du till Försäkringskassan (0771-524524) eller gå in på deras hemsida.  

Det är dock väldigt viktigt att du är aktiv i ditt sökande och uppfyller reglerna för att få A-kassa och inte bara är inskriven med förhinder på Arbetsförmedlingen då det sistnämnda inte skyddar din inkomst. Försäkringskassan har blivit hårdare även i de bedömningarna av vad vi kan se. Om det är som du skriver att du fortfarande är sjukskriven, inte mår bra och inte orkar alla typer av jobb så kolla med Arbetsförmedlingen om det är som så att din läkare kan skriva ett intyg där du undantas från att söka vissa jobb. Detta innebär att du aktivt kan söka arbeten och inte behöver tacka nej p.g.a. din hälsa och då riskera A-kassan och du riskerar därmed inte heller riskerar att din SGI är oskyddad. För mer info om A-kassa så ringer du till AEA (08-4123300) eller gå in på deras hemsida. För mer info om Arbetsförmedlingens regler ringer du till dem (0771-416416) eller gå in på deras hemsida.

Jag påminna dig att stämma av med Folksam (0771-950950) eller gå in via deras hemsida https://www.folksam.se om du har rätt till inkomstförsäkringen som ingår i ditt medlemskap.

Till sist vill jag också påminna dig att meddela oss när din anställning upphör så att vi kan lägga in dig rätt i vårt register.

Jag hoppas att du fått svar på några av dina funderar och har du följdfrågor så ring gärna in via SSR Direkt på 08-6174400, knappval 2 så kan vi utveckla mitt svar utifrån din specifika situation.