Fråga SSR Direkt: Arbetsmiljöansvar vid distansarbete?

FAQ

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en person som undrar vem som har arbetsmiljöansvar vid distansarbete.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vem har arbetsmiljöansvar när jag jobbar på distans?

Hej, jag jobbar regelbundet två dagar i veckan på distans och undrar vilket arbetsmiljöansvar arbetsgivaren har vid distansarbete?
/ Sune

Svar: Hej! Den moderna tekniken gör att det är lättare för många att arbeta på distans.För många som har långa resvägar kan det vara en fördel att ha möjlighet att arbeta på distans samt att det kan vara lättare att få ihop livspusslet. Nackdelen kan vara att det är svårt att sätta gränser mellan jobb och privatliv och att många är uppkopplade och tillgängliga även utanför arbetstid. Det kan också innebära ensamhet, och förlorade rutiner bland annat.

Definition på distansarbete är arbete som regelbundet utförs av en anställd en eller flera dagar i veckan utanför den ordinarie arbetsplatsen. Distansarbete är inte samma sak som att jobba hemifrån vid enstaka tillfällen och någon timme då och då. För att undvika problem är det bra att veta vilka regler som gäller vid arbete utanför arbetsplatsen. Hur arbetar man exempelvis IT-säkert? 

Arbetsgivaren har huvudansvar för arbetsmiljön även om arbetet sker på distans vilket innebär att arbetsgivaren ska se till att utrustning och arbetsmaterial fungerar och att arbetsplatsen är funktionell och ergonomisk. Det är viktigt att arbetsgivaren säkerställer i dialog med medarbetaren att distansarbetsplatsen fungerar. Medarbetaren i sin tur har en skyldighet att se till att arbetet bedrivs i enlighet med gällande lagar och föreskrifter samt företagets riktlinjer för arbetsmiljö följs. Vid behov kan arbetsgivaren behöva besöka arbetsplatsen i hemmet för att undersöka förhållandena och bedöma riskerna.

Vilka faktiska åtgärder som behöver åtgärdas måste bedömas från fall till fall kopplat till bland annat vilken omfattning, hur ofta och under hur lång tid arbetet bedrivs på distans.För att undvika oklarheter är det viktigt att arbetsgivaren har riktlinjer och avtal (skriftligt för varje medarbetare) för arbete på distans där man reglerar förutsättningarna för distansarbete.

Det man behöver reglera vid distansarbete är till exempel:
tillgänglighet, arbetstid, arbetsuppgifter och hur dessa ska redovisas och följas upp, vad som gäller försäkringar och att arbetet bedrivs i enlighet med lagar och föreskrifter.

Mall för distansavtal finns på Prevents hemsida.