Fråga SSR Direkt: Avbruten provanställning under graviditet

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en gravid medlem vars provanställning avslutats. Hon undrar om en arbetsgivare får agera så.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Gravid medlem vars provanställning avslutats

Hej! Min provanställning har precis avbrutits i förtid utan att jag fått någon motivering. Jag är gravid med beräknad förlossning i början av februari. Jag tror att min graviditet är orsaken till att jag fick sluta. Får det verkligen gå till på detta sätt? Tack på förhand!

/ Undrande medlem

Svar: Regelverket kring provanställningar kan variera i olika kollektivavtal. En anställning som inletts med provanställning kan dock avbrytas utan att arbetsgivaren behöver ange något skäl. Besked om att provanställningen ska avbrytas och därmed inte övergå i en tillsvidareanställning ska, enligt lagen om anställningsskydd, lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång. Om inte annat har avtalats får en provanställning avbrytas även före prövotidens utgång. För dem som är anställda hos kommun eller landsting gäller att en provanställning kan avbrytas utan särskilda skäl med en månads uppsägningstid.

Att avbryta en provanställning för en anställd som är gravid kan däremot vara diskriminering om arbetsgivaren har haft kännedom om graviditeten. Diskrimineringslagen ger gravida ett särskilt skydd som innebär att orsakerna till att en anställning avbryts inte får ha något samband med graviditeten. Det kan dock vara svårt att bevisa att det finns ett sådant samband om din arbetsgivare kände till att du var gravid då du anställdes.

Har du varit tvungen att stanna hemma vid upprepade tillfällen på grund av komplikationer under din graviditet och din anställning avslutats i anslutning till det kan det tyda på att det finns ett sådant samband. Om din arbetsgivare fått reda på att du är gravid under provanställningen och därefter avbrutit anställningen talar det ännu mer för att du kan ha blivit diskriminerad. Naturligtvis måste man utreda varför arbetsgivaren avbrutit provanställningen och om det finns någon annan förklaring som är godtagbar.

Vänd dig till SSR Direkt om du tror att du kan ha blivit diskriminerad!