Fråga SSR Direkt: Begravningshjälp?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som förlorat sin syster och undrar hur det funkar med begravningshjälp.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Begravningshjälp från facket?

Min syster avled hastigt i början av juni och hon var medlem i Akademikerförbundet SSR. Dels vill jag avsluta medlemskapet och a-kassan, men jag undrar också om hon har en försäkring som vi kan ansöka om. Ansökan om begravningshjälp har vi skickat till KPA. Är det något mer vi behöver tänka på?

/Sörjande syster

Svar: Tråkigt att höra om din syster. Hennes medlemskap avslutar vi så klart, och det kommer inte att skickas ut fler fakturor från oss. När det gäller försäkringarna så ser det lite olika ut beroende på vilken sektor man jobbar i och om företaget man jobbar på ha kollektivavtal eller inte. Utifrån att du skriver att ni gjort en ansökan till KPA rörande begravningshjälpen tolkar jag det som att din syster var anställd i kommun, landsting/region eller svenska kyrkan (eller annan arbetsgivare som har kommunalt reglerade anställningsvillkor, till exempel Pacta).

Begravningshjälpen (0,5 prisbasbelopp) betalas ut till dödsboet och försäkringen heter TGL-KL. Därutöver behöver man, utifrån ovanstående kollektivavtal, ta hänsyn till eventuella efterlevande (make/maka/registrerad partner och barn/ungdomar). Där kan ersättning finnas att hämta utifrån TGL-KL och/eller enligt pensionsavtalen som finns, som exempelvis KAP-KL, PFA eller PA-KL. Alla dessa hanteras av KPA, så ni bör höra av er till dem – om det inte är så att din syster var ogift och inte hade några barn. Då finns endast begravningshjälpen att tillgå i kollektivavtalet.

Tveka inte att höra av dig om du har ytterligare frågor kopplat till din systers försäkringar!