Fråga SSR Direkt: Dyrt löneavdrag för ledig dag

FAQ

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en enhetschef i en kommun som var ledig utan lön en dag men fick ett avdrag på 1,4 dagars lön.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Här hittar du fler svar på vanliga frågor.

Löneavdrag på 1,4 dagar för bara en dags ledighet?

Hej! Jag arbetar som enhetschef på en kommun. Jag bestämde mig nyligen för att följa med mitt barns klass på en skolresa och behövde vara ledig en dag. Eftersom jag redan tecknat in all semester valde jag därför att ta ledigt en dag utan lön istället. När lönebeskedet kom var avdraget 1,4 dagars lön. Är det rätt att de drar av mer än en dags lön när jag bara var borta en dag?

/Hälsningar, Fundersam

Svar: Det korta svaret är att, ja det är i sin ordning. Den här sortens frågor regleras i kollektivavtal. Om man som i exemplet ovan arbetar kontorstid med arbetstiden förlagd till fem dagar per vecka blir löneavdraget 1,4 och grunden för detta är att varje arbetad dag bär sin del av kostnaden för helgen, lördag-söndag, när man också får lön som månadsanställd. Så kan man hitta andra former för sin ledighet kan det ofta upplevas som bättre.