Fråga SSR Direkt: Får jag kompensation när min lediga dag infaller på röd dag?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om det går att få kompensation när ens lediga dag infaller på en röd dag.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Får jag kompensation när min lediga dag infaller på röd dag? 

Jag har småbarn och jobbar därför 80%. Jag jobbar fyra dagar i veckan och är alltid ledig på fredagar. Hur fungerar det nu i samband med påsk när Långfredagen är röd dag? Får jag någon kompensation? Alla andra är ju också lediga på Långfredagen!

/Föräldraledig medlem

Svar: Svaret är helt enkelt nej! Det utgår ingen slags kompensation för dig som är ledig viss dag i veckan när den dagen infaller på en röd dag. Att alla andra också är lediga hjälper inte. När ens lediga dag infaller på en röd dag är det inget att göra något åt. Du kan visserligen försöka komma överens med arbetsgivaren om att flytta din lediga dag, men du har ingen rättighet att få dagen flyttad.

Vi har fått samma fråga från medlemmar som jobbar deltid men valt att jobba kortare tid varje dag. Samma sak gäller för dem. Ingen kompensation för att alla andra, som jobbar heltid, också är lediga på röda dagar.