Fråga SSR Direkt: Får jag ledigt för att amma?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om hon har rätt att vara ledig när hon ammar.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Har jag rätt att vara ledig för att amma när jag arbetar? 

Jag arbetar som kommunsekreterare i södra Sverige och är tillbaka i tjänst efter nio månaders föräldraledighet. Min man är föräldraledig med vår dotter och jag vill åka hem under dagen för att amma. Har jag rätt få ledigt för att amma mitt barn? 

/Merle 

Svar: Ja, du har rätt att vara ledig från ditt arbete för att amma ditt barn. Du har inte rätt till lön av arbetsgivaren under din frånvaro från arbetet, men du kan ansöka om föräldrapenning på deltid.

Du har rätt att vara ledig för att amma ditt barn enligt 4 § föräldraledighetslagen – ”amningsledighet”. Rätten att vara ledig för att amma är inte begränsad i tiden, utan så länge barnet ammas finns rätt till ledighet. Amningsledighet behöver inte anmälas i förväg, men du måste underrätta din arbetsgivare om när du avser att vara ledig för att amma barnet. Annars kan frånvaron ses som otillåten frånvaro. Ledigheten kan inte heller bli hur omfattande som helst. Syftet med amningsledighet är att amma barnet och det är därför arbetstagaren får vara ledig, men detta måste också anses omfatta tid för att ta sig fram och tillbaka mellan arbetet och barnet. Ledighet av den är karaktären bygger på att arbetsgivaren och arbetstagaren gemensamt diskuterar om när och i vilken omfattning arbetstagaren kommer att vara frånvarande. 

Din arbetsgivare är inte skyldig att betala dig lön när du är ledig för att amma. Amningsledighet behöver inte vara förenad med att föräldrapenning tas ut, men vill du ha ersättning kan du ansöka om föräldrapenning på deltid från Försäkringskassan. Det minsta beloppet som kan betalas ut är en åttondels föräldrapenning. Om du inte ansöker om ersättning, blir alltså din ledighet obetald.

Den ledighet du använder för att amma ditt barn påverkar inte den övriga begränsningen när det gäller antalet perioder av ledighet under ett kalenderår eller av någon begränsning när det gäller vid vilka tidpunkter ledighet kan tas ut. Med andra ord har du kvar dina tre perioder per år.