Fråga SSR Direkt: Förläggning av semestern

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om arbetsgivaren mot hennes vilja kan förlägga semestern till sommarmånaderna.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Har jag rätt att vara ledig fyra veckor i rad i april? 

Jag är tillsvidareanställd sedan flera år som frivårdsinspektör på Kriminalvården i Malmö och har en fråga vad gäller min semester. I år vill jag inte vara ledig under sommarmånaderna, utan istället ha semester under fyra veckor i följd i april, och sedan kanske i en vecka i november. Nu har jag hört av kollegor att min chef kan ”tvinga” mig att vara ledig sammanhängande fyra veckor under sommaren, stämmer det?

/Maria

Svar:  Hej Maria!

Enligt såväl Semesterlagen som Kriminalvårdens kollektivavtal gäller att semesterns förläggning, i möjligaste mån, ska förläggas i samråd mellan dig och din arbetsgivare, det vill säga ni ska försöka komma överens om när du tar ut din semester. Om ni inte gör det, gäller att arbetsgivaren bestämmer hur din semester ska läggas ut. Din chef ska då ta hänsyn till dina önskemål. Det som begränsar arbetsgivarens rätt att fritt lägga ut semestern är att du som anställd, om du så önskar, har rätt att få en ledighetsperiod om fyra veckor under perioden juni-augusti.

Om det blir så att arbetsgivaren förlägger din semester utan att ni kommit överens om när, ska arbetsgivaren underrätta dig om förläggningen senast två månader innan ledigheten startar.

Men i ditt fall vill du alltså hellre ta en sammanhängande ledighet tidigare under våren. I de flesta verksamheter brukar det uppskattas att inte alla vill vara ledigt samtidigt, men behövs du på arbetet under april kan alltså din chef förlägga din semester till annat tillfälle, så länge du underrättas om detta i god tid innan. Ett råd vad gäller semester är alltid att ansöka i så god tid som möjligt! Lycka till!