Fråga SSR Direkt: Friskvårdsbidrag och träna på arbetstid

Kvinnor som är ute och joggar i solen. Bara benen syns på bilden.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Hej!

På mitt gamla jobb hade vi möjlighet att träna på arbetstid. Vi hade även ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor. Här på nya jobbet har vi varken friskvårdsersättning eller möjlighet att träna på arbetstid. Vad gäller?

Undrar Lisa.

Svar: Rätten att få friskvårdsbidrag eller/och träna på arbetstid finns inte reglerad i lag eller i något av Akademikerförbundet SSR centrala kollektivavtal. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om förmånerna. Skattereglerna bestämmer hur högt bidraget får vara och vilka aktiviteter som får omfattas av friskvårdsbidraget. Läs mer på skatteverkets hemsida.

Har ni inte de här förmånerna på din arbetsplats eller är bidraget är för lågt? Prata ihop er och ta initiativ för att åstadkomma en förändring! Ta kontakt med era de lokala förtroendevalda som kan vara med och driva frågan.