Fråga SSR Direkt: Har företaget kollektivavtal?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en samhällsvetare som undrar hur man vet om en arbetsgivare har kollektivavtal.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Hur vet jag om den arbetsgivare jag söker arbete hos har ett kollektivavtal?               

Jag har fått nys om ett intressant jobb som analytiker. Hur tar jag reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal?

/Samhällsvetare

Svar: Om arbetsgivaren är en statlig myndighet, en kommun eller ett landsting behöver du inte oroa dig. Samtliga arbetsgivare inom offentlig sektor har nämligen kollektivavtal.

Om arbetsgivaren är ett företag eller en organisation inom privat sektor kan du ringa oss på SSR Direkt. Vi har information om kollektivavtalsområde för de flesta arbetsgivare, men tyvärr inte alla. Skulle vi sakna upplysningar om just den arbetsgivare där du vill söka jobb finns alltid möjligheten att fråga arbetsgivaren, som är skyldig enligt lag att informera dig om de har kollektivavtal – och i så fall vilket.