Fråga SSR Direkt: Hur fungerar inkomstförsäkringen?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som riskerar att bli arbetslös.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Hur fungerar inkomstförsäkringen?

Hej! På ett möte på jobbet idag pratades det om röda siffror och att det kan bli tal om att säga upp folk i värsta fall. Jag kan ligga risigt till. Som medlem har jag en inkomstförsäkring, eller? Hur fungerar den?

/Snart arbetslös

Svar: Hej! Känslan av att ligga risigt till, det vill säga att riskera att bli av med jobbet är aldrig roligt. Bra att det då finns en ekonomisk trygghet i att vara medlem i a-kassan och facket! Vår inkomstförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad.

Du som varit medlem i a-kassan i mer än 12 månader och samtidigt medlem i Akademikerförbundet SSR i mer än 18 månader omfattas av tryggheten i a-kassa och inkomstförsäkring. Försäkringen gäller endast vid arbetslöshet. Vid sjukdom, graviditet, arbetsskador med mera. finns andra försäkringslösningar för våra medlemmar. De senare tecknas av medlemmarna individuellt.

Din ersättning vid arbetslöshet bygger på två delar. Så här fungerar inkomstförsäkringen:

  • Byggsten 1: A-kasseersättningen, beslut av a-kassan och utbetalningen sker också därifrån.
  • Byggsten 2: Inkomstförsäkringen, rätten till ersättning bygger på rätten till ersättning från a-kassan. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön i ungefär sju månader. Utbetalning sker från försäkringsgivaren Folksam. Byggsten 2 är beroende av byggsten 1, det går alltså inte att bara vara med i inkomstförstärkningen för att få ersättning vid arbetslöshet.

Inkomstförsäkringen gäller även om du säger upp dig själv. När ersättning från a-kassan börjar betalas ut – normalt efter 45 dagars avstängning – så får du också ersättning från inkomstförsäkringen. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön i 140 ersättningsdagar (motsvarar ungefär sju månader), om du blir arbetslös. Du som tjänar mer än a-kassans tak på 25 025 kr/mån har nytta av inkomstförsäkringen!

Du som riskerar att bli, eller blir, arbetslös ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen, parallellt kontakta a-kassan för anmälan om ersättning därifrån, samt ansöka om tilläggsförsäkringen via Folksam. Tre viktiga steg för att få ersättning och för att inte riskera att hamna i ett glapp – vilket på sikt också kan riskera din sjukdomsgrundande inkomst, SGI.

Du som senare får ersättning vid arbetslöshet får sammanlagt alltså två utbetalningar parallellt, en från a-kassan och en från vår inkomstförsäkring via Folksam.

Har du frågor om tilläggsförsäkringen, är du student eller är du intresserad av karriärcoachning under din arbetslöshet, eller vill läsa om de fullständiga villkoren – läs mer om förbundets inkomstförsäkring på vår webb.